Kurv

5 tidløse til garderoben

To gange om året valfarter der mennesker til København iklædt store hatte, rosenrøde velourjakker og pyjamaslignende outfits. Det er ikke cirkus, der er kommet til byen, men det er tæt på. Det er den københavnske modeuge, hvor tidens trends og tendenser skal udstikkes og dikteres for næste sæson. Skal man tro Euroman og modeugen, som blev afholdt i august, bliver de pyjamaslignende sæt faktisk en af sommermodens diller, mens farven rød efter sigende også vil komme til at farve dansk herremode Men det kan hurtigt blive en både stressende og dyr affære, hvis vi skal løbe efter den allerseneste fashion. Heldigvis findes der tøj, der nok ikke rangerer i kategorien allerseneste fashion, men som gennem historien har holdt og overlevet utallige modediller, fordi de kort sagt bare er tidløse.

Naturfarvede chinos

Chinos-bukserne har ligesom blazeren deres oprindelse i militæret. De britiske soldater, der var udstationeret i Indien i det 19. århundrede, var i deres skinnende hvide uniformer et for nemt krudtmål. Derfor blev de sandfarvede bukser skabt som en form for camouflage. At chinos har overlevet frem til i dag og fortsat er så populære, skyldes nok, at det først og fremmest er behagelige bukser. Samtidig formår de at lægge sig i grænselandet mellem et par afslappede jeans og et par fine jakkesætsbukser. De kan altså med få tilføjelser enten dresses op eller ned. De sandfarvede chinos er klassikeren, men bukserne fungerer også glimrende i andre naturfarver som grøn, brun og grå.

Chelsea-støvlerne

Igen er der tale om en beklædningsgenstand, der går langt tilbage i tiden. Efter sigende helt tilbage til 1837, hvor støvlerne for første gang så dagens lys som dronning Victorias ridestøvler. De dannede dengang mode, forsvandt så lidt, men fik så den helt store revival i 60’erne, da tidens store rockbands som The Rolling Stones og The Beatles ofte blev set fotograferet iført dem. Af samme grund omtales chelsea-støvlen i visse kredse som ’the Beatle boot’. Det er støvlens enkle og klassiske look, der formentlig gør den så populær og tidløs. Støvlerne fungerer i finere sammenhæng, ligesom de også går godt sammen med et par afslappede bukser og en T-shirt.

Den blå oxford-skjorte

Den blå herreskjorte hang med stor sandsynlighed i din fars tøjskab, ligesom den med stor sandsynlighed også hænger i dit i dag. Det er skjorten, der til trods for modestrømme og trends altid består. For selv om moden skifter, vil den lyseblå skjorte formentlig altid eksistere. Den klassiske farve kan bruges på kontoret såvel som til en drink og det er generelt nemt at dresse en Oxford skjorte både op og ned.

Blazeren

Mange forbinder nok blazeren med engelske kostskoler og amerikanske eliteuniversiteter. Men den klassiske marineblå herrejakke har i virkeligheden sin oprindelse i 1900-tallets britiske flåde. At blazeren siden da har haft en plads i herregarderober verden over, kan skyldes jakkens evne til på ubesværet vis at kaste lidt klasse over selv den mest plettede og trætte T-shirt. En blazer over en skjorte, en sweater eller en striktrøje vil altid fungere som det oplagt alternativ, når jakkesættet bliver for fint.

Den klassiske hvide skjorte

Den hvide skjorte har eksisteret siden tidernes morgen, dog først som natskjorte. I 1700-tallet var den prydet med store flipper, broderier og synonym med velstand og magt. En skjorte, der så ofte skulle vaskes, måtte ejes af en mand, der havde råd. I 1920’erne så den klassiske hvide skjorte, som vi kender den i dag, dagens lys. At man i USA anvender termen white collar crime om økonomisk kriminalitet, begået af landets rigeste og mest magtfulde mænd, vidner om, at den hvide skjorte stadig er synonym med velstand og magt, dog ikke i samme grad som tidligere. Den hvide skjorte kan, ligesom blazeren, tilføre en vift af klasse til fx et par casual søndagsjeans, hvis der er brug for det.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 13-05-2022
Foto: PWT Group