Grundstenen i enhver mands garderobe: 6 skjorter, du bør eje
Der findes et væld af forskellige skjorter, så uanset hvem du er, hvordan du normalt går klædt og hvad du skal bruge den til, er der en skjorte til dig. Det handler bare om at finde den, der passer til din stil og så sætte den sammen med de rigtige bukser og jakker.
Nogle gange handler det også om at prøve noget nyt. Måske forestiller du dig, at flannelskjorten kun er for skovhuggere, at denimskjorten aldrig vil kunne bruges på kontoret, eller at du aldrig nogensinde vil få brug for en hvid skjorte.
Derfor har Eksperten her samlet seks vidt forskellige, men stadig klassiske, skjorter, som du bør have klar i garderoben, og som du bør kende styrker, svagheder og muligheder ved.
Den hvide skjorte
Den hvide skjorte er en af de stykker tøj, enhver mand bør have i sin garderobe – også selvom du ikke har et arbejde, der kræver det. Der kommer nemlig altid et bryllup, en barnedåb eller noget tredje, hvor du får brug for en hvid skjorte. Invester derfor i en klassisk model, der ikke går af mode lige foreløbig. Det kunne for eksempel være en som denne, der er lavet i et teknisk materiale, hvilket gør skjorten krølfri, smudsafvisende og beskytter mod pletter og lugt.
Den mønstrede sommerskjorte
Hvor den hvide skjorte er til livets højdepunkter og vigtige møder på kontoret, er sommerskjorten helt ovre i den anden ende af skalaen. Den er til de absolut mest uformelle begivenheder. Den signalerer total afslapning, ferie og solskin og vil gøre sig godt til havefester, strandture og grillaftener. Vælger du en model med reverskrave, er der næsten ikke noget mere casual.
Flannelskjorten
Stoftypen flannel kan spores tilbage til 1500-tallets Wales og er siden blevet kendt over hele verden som et blødt og behageligt stof. Flannelskjorter ses som oftest med tern, men de kan også sagtens være melerede. I dag signalerer flannelskjorten, at du er en afslappet mand med indre ro. Flannelskjorten kan bruges på kontoret, på skovturen, på caféen og på en hjemmedag alt efter, om du bærer den med en blazer, under en utility jakke eller med chinos.
Denimskjorten
Ligesom jeans er gået fra at være forbeholdt minearbejdere og cowboys til at være blevet allemandseje, er denimskjorten nu også en skjorte, man kan eksperimentere med og sammensætte alt efter, hvad dit outfit skal bruges til. Er den tilpas enkel og tynd i materialet, kan du sagtens tage slips og blazer på. Er du mere til det casual, kan du smøge ærmerne op og have en hvid T-shirt på indenunder den åbne skjorte. Men næsten uanset hvordan du styler den, udstråler denimskjorten selvsikker maskulinitet.
Oxfordskjorten
Oxfordvævningen er en blød og stærk vævning i bomuldsgarn, som giver stoffet mere tyngde end for eksempel poplin, der også bruges til skjorter. Oxfordskjorten stammer fra amerikanske universiteter på østkysten, de såkaldte Ivy League-skoler, hvor den var populær blandt unge mænd og med tiden blev genstand for en række ritualer og skikke: Knapperne i kraven var til at holde fast på slipset. Løkken i midten af rygstykket var for, at skjorten kunne hænge i et omklædningsrum, mens ejeren dyrkede sport. Havde han fast kæreste, ville hun klippe løkken op som symbol på, at han var taget.
Den moderne overshirt
Den nyeste model på listen er den rå overshirt. Her får du en skjorte kombineret med en jakke, så stoffet er tykkere og minder til tider mere om en overgangsjakke end en skjorte. Du kan også nemt bruge en overshirt som jakke om foråret, når du blot mangler et let lag over en tynd trøje. Men den fungerer ligeså godt indenfor om vinteren, hvor den både kan bruges lukket eller åbentstående over en T-shirt. Tit vil looket blive mere råt og afslappet på grund af det tykkere stof, samt at skjorten lukkes med store knapper eller lynlås.
Udgivet: 07-10-2022
Foto: PWT Group