Kurv

Sådan skal du vaske dine jeans

Stativ med hængende Lindbergh denimjakker og Lindbergh jeans
Stativ med hængende Lindbergh denimjakker og Lindbergh jeans

Køber du jeans i god kvalitet, kan de næsten holde for evigt. Men det er de færreste, der kan gå hele livet uden på et tidspunkt at skulle vaske deres jeans. Vi har dog et par gode tips til, hvordan du bedst rengør dine jeans, så de kan holde længst muligt.

Vil du gerne blive klogere på jeans, så læs også med i vores artikel "De blå bukser – inspiration til hvilke jeans, du skal have i skabet".

Lad være med at vaske dem (så længe som muligt)

Det kan virke tosset, men jo færre gange du vasker dine bukser, jo længere tid holder de. Hvis du har prøvet at tømme filteret i din vaskemaskine, vil du se, at der ligger en masse fnuller. Det er bl.a. fra fibrene, der er blevet revet af bukserne under vask. Det er ret simpelt. Når vi smider bukserne i vaskemaskinen, vil tromlen udsætte dem for slid hver eneste gang.

Damp og en tur i fryseren

Men hvor lang tid skal man gå rundt uden at vaske bukserne? Denim-aficionados vil som hovedregel sige, at du helt generelt bør undgå at vaske dine jeans. Men det kan jo ske, at dine jeans af den ene eller anden grund begynder at lugte – for eksempel er cigaretrøg meget svært at komme af med, hvis du ikke gør en indsats for at fjerne lugten fra tøjet. Der er dog et par råd du kan afprøve, inden du giver op og smider dine jeans en tur i maskinen.

Start med at hænge dem op i badet et par dage. Dampen fra dine varme bade vil hjælpe til med at rense dem. Du kan også komme dem i fryseren. Hvis du har haft dem på i 4-5 dage i streg og måske har svedt lidt, så kom dem i en plasticpose, og smid dem i fryseren i et døgn. Selvom nogle vil mene, at en tur i fryseren ikke bare frisker dine jeans op men også dræber bakterier, så er der altså ikke koldt nok i fryseren til, at det virker. Så en nat på frost frisker op men rengør altså ikke.

Brug salt i stedet for vaskemiddel

Så før eller siden må det jo ske: dine jeans skal vaskes. Her er det først og fremmest vigtigt, at du ikke vasker ved en temperatur på mere end maks. 40 grader. Du skal også huske at knappe knappen, lyne lynlåsen og vende vrangen ud. På den måde beskytter du jeansene bedst muligt mod vaskemaskinens tromle.

De første par gange du vasker bukserne, kan du eventuelt vaske dem med en skefuld salt i stedet for vaskemiddel. Med saltet binder man overskudsfarven til bukserne. Det var samme princip, der gjaldt, når man skulle farve bukser i gamle dage. Der hældte man den ønskede farve i tromlen, smed bukserne i og så et kilo salt. Men dette gælder udelukkende ved ensfarvede bukser. Men sørg for ikke at bruge alt for meget salt, for så vil det slide unødvendigt på tøjet. Du kan også bruge salt-tricket, hvis du vil sikre dig, at et par nye jeans ikke mister farve.

Model på klatrevæg i hvid Lindbergh T-shirt og Lindbergh jeans

Brug aldrig pulvervaskemiddel

Her har vi at gøre med et andet vigtigt råd, når du vil forlænge levetiden på dine jeans – såvel som levetiden for resten af din garderobe. Brug aldrig pulvervaskemiddel! Og det kan næsten ikke understreges nok: Man skal holde sig fra at bruge pulvervaskemiddel, når man vasker tøj. Pulveret sætter sig i tøjet, fordi maskinerne i dag er så vandbesparende. Så vasker du et par sorte jeans med pulvervaskemiddel, vil du efter et par gange ofte ende ud med et par bukser, der har fået grå striber hen over sig. Brug flydende sæbe, det har langt nemmere ved at blive opløst.

Erstat skyllemiddel med eddike

Når vi putter skyllemiddel i vaskemaskinen, er det primært for at blødgøre tøjet og give det duft. Den effekt har skyllemiddel også, men ifølge Miljøstyrelsen belaster det miljøet, og der er nok noget om snakken, når eksperter hævder, at skyllemiddel har bidraget til de seneste års voldsomme stigning i antallet af danskere med parfumeallergi.

Her kan du bruge eddike som alternativet, fordi det blødgør vandet og tøjet. Og nej, dine jeans kommer ikke til at lugte af eddike! Hvor meget eddike skal man så bruge i forhold til vaskemiddel? Her er hovedreglen: dobbelt så meget eddike som vaskemiddel. For der skal i reglen heller ikke særlig meget flydende sæbe i, når du vasker. Og husk at eddike, udover at gøre tøjet blødere, også fjerner kalk fra vandet og samtidig afkalker det maskinen som en ekstra bonus.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 03-01-2023
Foto: PWT Group