Kurv

Sådan finder du den rigtige buksestørrelse til mænd

Model i sandfarvede Lindbergh chinos og hvid Lindbergh T-shirt
Model i sandfarvede Lindbergh chinos og hvid Lindbergh T-shirt

Er du i tvivl om, hvilken buksestørrelse du skal have? Det kan være svært at finde den helt rigtige størrelse, når du står nede i butikken. Du kan ende med at prøve rigtig mange forskellige, inden du finder det rigtige par. Tøjeksperten giver dig denne størrelsesguide til mænd, så du kan finde den helt rigtige størrelse og dermed finde de bukser og jeans, der passer dig bedst.

Vi viser dig, hvordan du finder din størrelse ved at måle dig selv og, hvordan du finder din yndlingspasform uanset hvor kraftig eller smal, du er bygget. Vidste du for eksempel, at størrelserne på bukserne godt kan variere fra producent til producent? Vi giver dig også værktøjerne til, hvordan du kan omregne tommer til centimeter og omvendt, så du kan forstå buksestørrelserne nede i butikken. Lad os komme i gang!

Model i blå Lindbergh jeans og army Lindbergh sweatshirt

Din buksestørrelse er vigtig at kende

I de seneste mange år, er det blevet yderst brugbart at kende sin præcise buksestørrelse. Der er nethandlen nemlig steget eksponentielt både for mænd og kvinder. Aldrig har så mange købt tøj hjem til deres hoveddør og prøvet det for allerførste gang. Det kan virke som den store test, når det bliver pakket ud; for passer bukserne nu egentlig også? De fleste, der har handlet på nettet, kender måske deres størrelse, mens andre er mere i vildrede, om bukserne egentlig passer - og hvordan de passer. Denne størrelsesguide til herre, hjælper dig på vej til at undgå noget af forvirringen.

En yderligere forvirring skabes gennem de menneskelige modeller på nettet, som gør valget lidt sværere. De bærer nemlig tøjet ganske fortrinligt, men her kan pasformen være anderledes, når tøjet modtages. Alle disse faktorer kommer vi til at kigge på i denne guide, så du roligt kan shoppe bukser online, uden du behøver at svede tran, når pakken bliver åbnet derhjemme, eller når bukserne tages på i prøverummet nede i butikken.

Hvad skal du vide omkring buksestørrelser?

Vi skal kigge på følgende ting i denne guide og hjælpe dig skridt for skridt gennem overvejelserne, beslutninger og omregningerne - så du undgår svedturerne og får et par bukser eller jeans, der sidder skønt.

I det følgende skal vi derfor kigge på, hvad du skal være opmærksom på, inden du vælger en bestemt buksestørrelse:

 1. Find en størrelse, der passer din krop
 2. Mål dig selv – for at finde din specifikke buksestørrelse
 3. Find buksernes pasform – afhængig af din kropstype

Inden vi finder den perfekte buksestørrelse i denne størrelsesguide til herre - skal vi lige pointere noget vigtigt, som de fleste overser, når de vælger bukser.

”En størrelse kan godt være forskellig - selv fra buks til buks”

Har du for eksempel fundet to forskellige par bukser i den samme størrelse (f.eks. 32/34), så kan de sagtens sidde på to forskellige måder. Der er ofte en del variabler, som skal tages højde for (såsom pasform, materiale, mm.), men generelt er det godt at kende et bestemt brand, og så finde ens størrelse indenfor denne producent.

Sådan finder du den rigtige buksestørrelse

Skal du finde den helt rigtige buksestørrelse, skal du kigge på nogle specifikke detaljer:

 • Din specifikke buksestørrelse og kropsmål
 • Pasformen på bukserne

Hvordan måler du buksestørrelsen selv?

Der er to forskellige strategier, som du kan bruge, når du skal måle buksestørrelsen:

 • Mål dine egne kropsmål
 • Mål dine egne bukser

Derefter skal du, afhængig af dine bukser, enten:

 • Omregne fra centimeter til tommer
 • Omregne fra tommer til centimeter

Hvordan måler du livvidden og længden på bukserne?

Der er to måder, du kan måle din livvidde og længde på benene og finde ud af, hvilke bukser du skal have:

 • Mål et par af dine egne bukser

Find et par bukser fra din garderobe, der passer dig særlig godt. Derefter, tager du et målebånd og måler dine bukser. Bredden på dine jeans måles øverst i buksens vidde, hvor du måler med et målebånd fra venstre mod højre. For at måle længden, på dine jeans, skal du holde båndet op mod den inderste søm i dine jeans. Begynd fra toppen og mål til det nederste hjørne. De to tal, bredden og længden, giver størrelsen på dine bukser.

Vær opmærksom på, at bukserne muligvis har givet sig i den tid, hvor du har brugt dem. Mål derfor dine bukser efter de er blevet vasket, hvor materialet har trukket sig sammen, og passer dig bedst.

Model i sandfarvede Lindbergh chinos og hvid Lindbergh T-shirt
 • Tag dine egne kropsmål

Den anden måde, du kan måle størrelsen af dine jeans på, er ved at tage dine kropsmål og beregne buksestørrelsen ud fra det. Det er dog vigtigt, at det måles på de rigtige steder. Vidden måles altid på det smalleste punkt på kroppen, som er taljen. Vil du hellere have et par lavt hængende bukser, skal den bredeste del af din underkrop måles, hvilket er det øverste punkt på din bagdel. Skal du måle længden, skal du måle indersiden af benet, altså skridtlængden. Hvis du typisk har længere bukser eller høje sko på, skal du måle helt ned til bunden af hælen. På samme måde skal du måle til anklen, hvis din jeans skal stoppe på niveau med skoen.

Talje i tommer

Talje i cm.

Størrelse

Skridtlængde i tommer

Skridtlængde i cm.

27"

68

30"

76

28"

71

32"

82

29"

74

34"

86

30"

76

S

36"

91

31"

79

38"

96

32"

82

M

33"

84

34"

86

L

Se resten af vores størrelsesguide her

Se alle tabeller og omregninger i vores generelle størrelsesguide

Hos Tøjeksperten har vi også lavet en størrelsesguide, der gælder for  de fleste forskellige typer herretøj. Udover en størrelses- og omregningstabel til bukser og habitbukser finder du også overdele som T-shirts, jakker, skjorter, cardigans, blazere, men også shorts og badebukser. Se alle omregningerne og bliv klogere, når du skal finde den perfekte størrelse til dit tøj.

Stativ med hængende Lindbergh 1927 5-pockets

Hvad er buksernes pasform?

På engelsk hedder pasformen “cut” eller direkte oversat til dansk: skæring. Skæringen beskriver, hvordan bukserne er blevet skåret til benene og, hvordan de lægger sig på benene, når du har dem på.

Fitting på bukserne

Fitting på bukser er mangfoldige størrelser, fordi de skal tilfredsstille et bestemt behov hos den, der bærer bukserne. Skæringen kan således både være bred, være smal langs med benet og bred i toppen eller smallere i bunden og bredere i toppen. De forskellige pasforme er et resultat af vores forskellige måder at opleve komfort på, men det kan også være et praktisk spørgsmål: hvordan bukserne skal lægge sig på dine sko eller slet ikke kunne nå derned. Nogle vil gerne have dem så tæt på benene som muligt, hvor andre vil have dem lidt bredere i bunden, så de lægger sig på skoen.

De typiske pasforme og skæringer på bukser har vi opstillet herunder:

 • Loose fit
 • Straight leg
 • Skinny fit
 • Slim fit
 • Tapered fit
 • Relaxed fit
 • Cropped
Model i blå Lindbergh jeans og hvid Lindbergh T-shirt

6 forskellige pasformer på bukser

Vi vil nu gennemgå de forskellige pasformer, der findes indenfor bukser og jeans samt komme med tips til, hvordan de sidder på dig - hvad end din kropsform er. Der er altså en pasform til enhver person. Det er bare med at prøve bukserne og finde frem til det rigtige par.

Loose fit

Denne pasform kan bæres af alle kropstyper men er især god til den høje mand. Der er en del plads, men samtidig passer kan udtrykket bliver lidt afslappet, så har du et vigtigt forretningsmøde er det ikke lige denne pasform, der ligger først for.

Skinny fit

Skinny fit betyder, at de sidder tæt på huden - faktisk virkelig tæt. Denne model kan alle gå med, men mænd med en smallere kropsbygning har en fordel ved dem. De skjuler nemlig intet, så hvis du har gode lægge, kan du vise dem frem med denne model.

Slim fit

Slim fit pasformen er meget lig Skinny fit i udtrykket, men de er knap så stramme som de skinny. De er et godt alternativ til dig, der gerne vil undgå de helt stramme bukser og stadig vil vise dine bens former frem. De passer desuden godt til mange forskellige kropstyper og sko, hvad end det er støvler eller sneakers.

Tapered fit

Tapered fit bliver smallere fra toppen og ned ad benet. Det betyder, at de er lidt bredere i toppen og snævrer sig ind fra knæene og nedefter. Det er et par gode bukser til en person, der gerne vil have det lidt løst i toppen og lidt mere tætsiddende i bunden. Tapered betyder i øvrigt “kegleformet”.

Relaxed fit

Relaxed fit er den lidt mere formelle version af loose fit. Her får du et par bukser, som er lidt strammere end regular fit, men ikke nær så løse som Loose fit.

Regular fit

De kaldes også ”straight leg jeans”, som afslører, at buksebenene har den samme bredde oppefra og ned til skoene. Det er et klassisk look og bruges også i mange forskellige sammenhænge. Denne type af bukser passer godt til stort set alle kropstyper.

Og den ekstra: Cropped

Cropped fit er ikke som sådan en pasform men egentlig en længdebeskrivelse. Et par bukser i Cropped fit er kortere og går kun til anklerne. De kan både være løse og stramme, så her skal du huske at se efter en yderligere beskrivelse af pasform.

Mere inspiration til at finde bukser og buksestørrelser

Savner du inspiration til at vælge de helt rigtige bukser? Når du nu har fået styr på buksestørrelsen, så kan du læse meget mere om bukser i vores artikler "Find de perfekte jeans til din kropstype" og "Chinos til mænd – de perfekte bukser".