Vejledning til tekstilpleje: Få tøjet til at holde længere
Vi taler ofte om tøjet som en investering. Det argument holder dog kun, hvis vi virkelig forstår at passe på vores tøj.
I Tøjeksperten uddanner man personalet i at vejlede kunderne, så tøjet holder længere. Når der kommer nye varer ind, bliver det vurderet, hvordan det vil være fornuftigt at vejlede kunderne i forhold til typen af tekstil.
Læs med i vores vejledning til, hvordan du forlænger levetiden på nogle af garderobens basale og også lidt finere klæder.
Skjorten
Grundlæggende får du skjorterne til at holde længst, hvis du sender dem på renseri. Men det er de færreste, der har tid, penge og tålmodighed til at løbe ned forbi renseriet, hver gang de har haft en skjorte på. Du kan også sagtens maskinvaske din skjorte, men anvend et blidt vaskemiddel, og sørg for, at alle knapperne er knappet. Ellers kan knaphullerne blive udvidet, og knapperne kan komme til at sidde løst.
Skjorterne bør vaskes sammen for sig selv. Helt optimalt bør der ikke være mere end syv skjorter ad gangen. Hvis maskinen ikke har et skjorteprogram, skal de vaskes på 30 grader og med lav centrifugering.
Hvis du ikke har en tørretumbler med et nænsomt program, skal skjorterne altid hænges til tørre på en god bøjle. Og lad den øverste knap i kraven være knappet, så skjorten ikke trækkes skævt.
Vigtigst af alt: Stryg skjorten, inden du hænger den på plads i skabet efter vask, så lukker stoffets fibre sig nemlig, og det støv, som vil være i ethvert tøjskab, kan derfor ikke trænge ind i skjorten. Det kan sætte sig ovenpå skjorten, men her kan du blot fjerne det med en fnugrulle, næste gang du skal bruge skjorten. Hvis du blot hænger skjorten i skabet efter vask og så stryger den, når den skal i brug en måned senere, vil du faktisk blot stryge støvet ind i skjorten, og det hjælper ikke på levetiden. Er du i tvivl om, hvordan du bedst stryger din skjorte, kan du se vores guide til at stryge skjorter lige her.
For at se dette indhold skal du tillade følgende cookies:
- Marketing
- Statistiske
Jakkesættet
Nogle mener, at et jakkesæt skal til rens, hver gang det har været i brug, men hos Eksperten mener vi, at du godt kan spare turen. Er der kommet en plet, så skal jakkesættet selvfølgelig hurtigst muligt til rens, men bliver det sendt til rens for ofte, kan kemikalierne, som renserierne benytter sig af, trække lidt af farven ud af stoffet. Er det dog tid til, at jakkesættet skal til rens, så send både bukser og jakke af sted sammen, så de bevarer den samme farve. Det er dog opbevaring, der er nøglen, når vi skal forlænge jakkesættets levetid.
Jakkesættet skal hænge på en bredskuldret bøjle, og tværpinden, hvor bukserne hænger over, skal have skum, så bukserne ikke glider ned og kommer til at ligge og krølle i bunden. Og så skal jakkesættet opbevares i en dragtpose.
Slips
For mange er slips noget, der lægges i en pose og gemmes væk i skabet, indtil den næste store fest står for døren. Det er dog en gedigen fejl, hvis man gerne vil forlænge levetiden på sine slips.
Det bedste er, at slipset bindes op og hænges op efter brug. Hæng dem over de horisontale pinde, som nogle bøjler er udstyret med, men ligesom med jakkesætsbukserne skal der skum på pinden, så slipsene ikke glider ned og lægger sig i bunden af skabet.
Er der kommet pletter på, skal slipset til rens, for slips er ofte lavet i enten silke, bomuld, uld eller hør. Anbefalingen er heller ikke, at man selv stryger dem, da det kan gøre slipset fladt. En idé kan i stedet være at hænge slipset op i badeværelset, når du tager et varmt bad. Dampene kan være med til at få fibrene til at slappe af og glatte eventuelle folder ud, der er kommet fra knuderne, som er blevet bundet og løsnet.
Uldsweateren
Her gælder lidt de samme regler som for jakkesættet: De fine uldsweatre skal opbevares pænt, hvis de skal have en lang levetid. Det betyder dog ikke, at de skal hænges op på bøjler, men derimod foldes pænt sammen og lægges i skuffen.
Vi anbefaler, at man sender dem til rens ligesom med jakkesættet. Hvis der er tale om en fin merinouldsweater, som godt kan koste over tusind kroner, så er de 150 kroner til renseriet en god investering, hvis der er kommet pletter eller fedtede børnefingre på.
Håndvask er også et alternativ, men det kræver, at du ved, hvordan du gør. Hvis du kaster dig ud i disciplinen, så skal du for guds skyld ligge-tørre dem. Det vil sige: Fold tørrestativet ud med et håndklæde over, og læg så trøjen ovenpå.
Udgivet: 16-09-2022
Foto: PWT Group