Kurv

7 huskeregler til dit næste jakkesæt

Tilbehør til jakkesættet

Hvordan sikrer du, at blazeren sidder rigtigt over brystet? Hvor lange skal ærmerne være? Og hvad med bukserne?

Typisk vil det være spørgsmålene, der melder sig, når du står i prøverummet med jakkesættet, der gerne skulle kunne holde de næste mange sæsoners bryllupper, konfirmationer og nytårsaftener. 
Derfor har vi samlet en masse gode råd til alt inden for jakkesæt til mænd, som er blevet til syv jakkesætsregler, der bestemt er værd at notere sig til næste gang, du står i prøverummet med et jakkesæt.

Ærmelængde

Det er et scenarie, der har udspillet sig tusindvis af gange: Manden tager jakken på, knapper begge knapper i og strækker så armene frem, som sad han på en Harley. Resultat: Ærmerne ryger op til midten af armen, jakken strammer over ryggen, og konklusionen bliver, at så må jakken jo være for lille.

Af den grund vælger mange en jakke, der er for lang i ærmerne. Det betyder, at når de har jakken på, kan de nå ærmet med fingrene, og så bliver jakken hurtigt nusset, fordi man automatisk kommer til at gå og nusse med den.

Ærmelængden skal ikke gå meget længere ned end en centimeter over håndrodsknoglen, så skjorten stikker halvanden centimeter frem, når man tager den på. Når du tester jakkens længde, så knap kun den øverste knap (den nederste knap skal nemlig altid være åben) og hold så armene ned langs siden. Så kan du se, om den passer i længden.

Brystkassen

Når man knapper sin blazerjakke, knapper man altid kun den øverste knap. Grundreglen er, at reverset skal sidde glat ind til brystet, men da mange jakkesæt bliver lavet lidt smallere i dag, kan det lidt uheldigt få reverset til at stritte. Det må derfor være en vurderingssag, om man skal et nummer op og gå på kompromis med skulderbredden eller vælge den rette størrelse, men lade jakken stå åben og derved sikre den pæne silhuet bagfra? Her skal du overveje din kropsbygning i forhold til, hvad der vil klæde dig bedst.

Skuldrene

Skulderpude og overarm skal flugte, hvorfor det anbefales, at du får hjælp af ekspedienten. Det er nemlig lettere at bedømme, hvis en anden person kan stå bag dig, mens du har hænderne ned langs siden. Hvis man med håndfladerne kan køre fra overarmene op og flugte direkte med skulderpuden, så sidder jakken rigtigt. Er du alene og skal tjekke med jakkesættet hjemme i skabet, skal skulderpuden gå en halv centimeter ud over selve skuldrene.

Jakkesætsfarver

Langt de fleste efterspørger et sort jakkesæt, hvis de ikke er vant til at gå i jakkesæt. De tænker, at sort passer til alt, men traditionsmæssigt er det reelt kun til bryllup og begravelse, at det sorte jakkesæt fungerer. Resten af tiden virker det grå eller blå jakkesæt bedre.

Hvis man er på udkig efter jakkesættet, der passer til alt, vil vi anbefale det mørkeblå jakkesæt - det kan du nemt tone op eller ned. En mønstret skjorte, hvis det er en sommerfest, du skal til, eller en hvid skjorte med mørkeblåt slips, hvis det skal være stilrent til en begravelse.

Skjorten

Skjorten kræver som sådan ingen ekspetise udi jakkesæt - har du erhvervet dig et jakkesæt i lækker kvalitet, så lad skjorten være det samme. Invester i en pæn og glat skjorte. Og husk nu at stryge den. Om den er strygefri eller ej, så bliver den bare lækrere af, at du stryger den inden brug.

Bukselængden

Her er der heller ikke så meget at rafle om: Bukserne skal kun lige gå ned, så de slår et knæk foran skoen, når du står op. De må ikke hvile på skoen. Hos Eksperten vil vi altid anbefale, at du tager jakkesættet med til skrædder, hvis ærmerne eller bukselængden er for lang. Får du rettet jakkesættet til. vil du automatisk føle dig mere tilpas i det og være mere glad for at bruge det.

Sko og bælte

Sko og bælte skal passe sammen. Længere er den ikke, og her er reglerne ret klare: Brune sko og brunt bælte går sammen med det blå jakkesæt, mens sorte sko og sort bælte går sammen med det grå og sorte jakkesæt.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 21-10-2022
Foto: PWT Group