Kurv

Sådan plejer du bedst dit tøj

Model i Lindbergh strik og Lindbergh jeans
Model i Lindbergh strik og Lindbergh jeans

De fleste af os har et stykke tøj, som vi elsker at gå i og som bliver taget frem fra skabet igen og igen. Men ved du også, hvordan du bedst plejer dit yndlingstøj? Læs mere og få gode råd til tøjpleje, så dit tøj kan holde længere.

Vask

Generelt bør du vende vrangen ud på tøjet inden du vasker det. Derved undgår du, at tøjet hurtigt bliver slidt og affarvet ved kanter og sømme. Luk også alle lynlåse inden du vasker tøjet. Sarte og mindre beklædningsdele kan lægges i en speciel vaskepose, der skåner tøjet under vask.

Sådan vasker du uldtøj

Når man køber striktøj af uld, bør man også købe et specielt uldvaskemiddel, da det er mest skånsomt over for uldfibrene.

Uldtøj bliver tit næsten som nyt, bare ved at blive luftet i frisk luft og behøver derfor ikke vaskes så tit. Uldtøj må aldrig hænge i direkte sollys, da det farver ulden gul.

Uldtøjet vaskes enten i hånden eller i vaskemaskinen, afhængig af vaskeanvisningen i tøjet. Teknologisk Institut i Herning, har påvist, at det ikke er varmegraderne, der får ulden til at filtre, men derimod den mekaniske forarbejdning. Derfor skal du behandle uldtøjet så blidt så muligt, og nærmest bare lade det flyde igennem vandet, når du håndvasker det. Meget uldtøj er behandlet med et beskyttende lag plastfibre/kunstharpiks rundt om fibrene for at det ikke skal filtre under vask. Hvis det har fået denne behandling, er det angivet med Superfast eller blot vist ved at det kan tåle 30° eller 40° i vaskemaskinen på uldprogram.

Lad uldtøjet dryppe af, det må endelig ikke vrides når det tages op af vandet! Brug evt. et dørslag til at ligge uldtøjet i mens det drypper af. Tag et frottéhåndklæde og læg det ud på gulvet. Læg uldstrikken på håndklædet og rul det sammen til en pølse, og pres på det i et stykke tid, for at håndklædet suger mest muligt vand. Derefter rulles tøjet ud igen, placeres på et tørt håndklæde, og striktøjet lægges så pænt, glat og lige som muligt. Lad det ligge og tørre i et naturligt opvarmet rum.

Pletrensning af slips

Hvis man har fået pletter på slipset, skal du starte med at fjerne det meste af pletten uden at gnide. Dernæst fyldes du et tomt glas med 3/4 rensebenzin. Dup herefter pletten med benzin, rul slipset sammen og læg det ned i glasset. Skru låget på og ryst det hele, så benzinen kan komme ud over hele slipset. Lad glasset stå et par timer, hvor du ryster det af og til. Lad være med at gå i panik selv om indholdet får en mærkelig farve. Efter nogle timer tages slipset op, drypper af over glasset, duppes tørt, for eksempel med køkkenrulle og hænges til luftning – helst udendørs.

Hvis du ikke kan få pletten af med denne behandling, så er der desværre ingen anden udvej end at købe et nyt slips.

Model i hvid Bison T-shirt og blå Bison jeans

Strygning

Sådan stryger du bedst dit tøj (med damp)

Et vigtigt tip, når man er færdig med at stryge, er, at tøjet skal hænge et øjeblik, så al dampen er væk fra stoffet, inden det tages i brug eller lægges sammen. Så længe der stadig er damp i fibrene, vil stoffet være mere modtageligt over for krøller og folder. For at få overskydende vanddamp ud af stoffet, kan man evt. stryge det tørt ved at ”efterstryge” tøjet uden damp.

Stryger du dit uldtøj, skal du huske at uld er meget formbart når det stryges med damp. Uldfibrene har yderligere den fordel, at de har stor genrejsningsevne, hvilket betyder at krøller i tøjet retter sig ud igen, hvis tøjet får lov til at hænge natten over.

Strygning af bukser

Når man skal stryge eller presse et par bukser, skal man bruge et strygebræt, et dampstrygejern eller et almindeligt strygejern sammen med en fugtig klud (f.eks. et viskestykke). Det er nødvendigt med fugt og varme for at få uønskede folder bort. Det samme gælder de uskønne “knæ”, som der ofte kommer, især på bukser af blødt stof. Pres “knæene” tilbage med en let hånd på strygejernet, og husk også folderne på bagsiden af knæene. Når alle de uønskede folder er væk, kan man gå i gang med at skabe de pressefolder, der skal være i buksen, og som er med til at give buksen en flot finish. Husk at bukser altid er konstrueret således, at pressefolden ligger parallelt med trådretningen, og hvis der er læg i bukserne, fortsætter pressefolden som regel fra folden i det første læg fra midten af buksen.

 • Damp og pres forsigtigt knæbuler flade igen både foran og bag på benet.
 • Vend vrangen ud på bukserne og stryg lommeposerne.
 • Vend bukserne tilbage til retsiden og pres den øverste del af buksen. Vær opmærksom på at presse læggene rigtigt.
 • Pres forreste pressefolder på den indvendige side af benene.
 • Gentag på bagerste pressefold.
 • Pres det andet ben på samme måde.
 • Pres nederste del af buksen.
 • Træk bukserne over brættets spidse ende. Glat front og ryg.
 • Slut af med at glatte buksens yderside.

Strygning af skjorte

Når man skal stryge en bomuldsskjorte, opnås det bedste resultat ved at stryge den mens skjorten endnu er lettere fugtig – og det er faktisk også det letteste. Lad være med at putte skjorten i tørretumbleren. Efter strygning hænges skjorten på en bøjle, så den kan dampe af, før den foldes sammen og lægges på plads. Har du mulighed for at hænge din skjorte til tørring udendørs, bør du gøre det. Der er intet så lækkert som en nystrøget og lufttørret skjorte. Følg fem simple trin for en velstrøget skjorte:

 • Stryg kraven – først vrangsiden og dernæst forsiden.
 • Stryg skjortemanchet – først inderside og dernæst ydersiden.
 • Stryg forsiden – vær forsigtig omkring knapperne.
 • Stryg ærmerne – start fra skulderen og stryg ned langs ærmet.
 • Stryg bagsiden af skjorten – skjortens skulder og ryg lægges på den øverste del af strygebrættet.
 • Slut af med at stryge siderne af skjorten.
Closeup af model i stribet Lindbergh OXford skjorte og cardigan

For at se dette indhold skal du tillade følgende cookies:

 • Marketing
 • Statistiske

Hæng tøjet på bøjle

Blazer og jakkesæt

Når dine blazere eller habitjakker ikke er i brug, har de bedst af at hænge på bøjle. Vælg en bøjle med brede “skuldre”, i modsætning til en af de tynde metalbøjler som f.eks. renserierne anvender. Går der længe mellem brug, kan du også hænge en stof- eller plastikpose over habitten for at undgå støv. Her skal du bare huske, at du ikke skal spærre tøjet inde i en helt tillukket plastikpose. Alt tøj skal kunne ånde, mens det hviler i garderoben.

Når jakkesættet trænger til rengøring, skal det en tur på renseri. Og det kan faktisk også være nødvendigt, selvom man ikke kan se nogen pletter. Der er usynligt snavs som fx tobaksrøg, støv og lign., der skal renses bort. Skulle uheldet være ude, og man bliver plaskvåd i en uventet regnbyge, så hæng den våde habit på en bøjle i et luftigt rum og lad den tørre naturligt. Brug aldrig en tørretumbler til at tørre en blazer eller et jakkesæt, da det er en alt for hårdhændet metode til denne type vare.

​Hørtøj

Har du hørtøj, som oftest krøller meget, kan det hjælpe, hvis du hænger det op på en bøjle over et badekar, der er fyldt med varmt vand. Du kan også lade det hænge på badeværelset, mens du tager et varmt bad. Selvom det ikke nødvendigvis kan fjerne alle krøllerne, er de dog knap så synlige som før. En hørjakke eller -buks skal på renseri for at blive næsten som ny igen.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 09-09-2022
Foto: PWT Group