Kurv

Optimal tøjvask - Sådan vasker og plejer du dit tøj bedst

Vasketøj på gulvet foran vaskemaskine
Vasketøj på gulvet foran vaskemaskine

At vaske og pleje sit tøj er en vigtig del af vores hverdag. Det er med til at sikre, at vores tøj holder længere, ser pænt ud og føles behageligt på kroppen. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man bedst muligt kan vaske og pleje sit tøj. I denne artikel vil vi give dig nogle generelle råd til, hvordan du kan vaske dit tøj mest effektivt og skånsomt.

Hvad kan vaskes?

Langt det meste af det tøj, man bruger til daglig, kan vaskes i din egen vaskemaskine derhjemme. Basistøj som T-shirts, sweatshirts, trøjer, chinos og jeans kan vaskes i maskine, blot du er opmærksom på, hvor ofte og hvordan du vasker det bedst.

Før du går i gang med at vaske dit tøj, er det vigtigt at tjekke vaskeanvisningerne. Disse findes typisk på en lille label inde i tøjet og angiver, hvordan tøjet skal behandles. Nogle materialer kan klare højere temperaturer end andre og nogle tøjstykker kræver måske en særlig behandling. Det er derfor vigtigt at vaske dit tøj efter de angivne anvisninger for at undgå beskadigelse af tøjet.

Generelt kan man sige, at hvidt og farvet tøj skal vaskes hver for sig. Hvidt tøj kan vaskes ved højere temperaturer, da snavs ses meget mere tydeligt end på farvet tøj, og den højere temperatur hjælper med at fjerner pletter. Farvet tøj bør derimod vaskes ved lavere temperaturer for at undgå falmning af farverne. Det er også en god idé at vaske mørkt tøj separat for at undgå, at farverne smitter af på andre tøjstykker.

Du skal dog altid være opmærksom på, hvilket stof tøjet er lavet af, da det har mere betydning for hvordan det kan vaskes end farven har. En hvid skjorte kan altså ikke nødvendigvis vaskes ved samme temperatur som en hvid undertrøje.

Hvilken temperatur skal jeg vaske ved?

Vask ved de forskellige grader har forskellige formål og egner sig til forskellige typer tøj.

En vask ved temperaturer under 30 grader er oftest nok hvis dit dagligdagstøj ikke er særligt beskidt. Denne lavtemperaturvask er tit også mere miljøvenlig, da den bruger mindre energi. Husk dog at vælge et vaskemiddel, der er beregnet til vask ved lave grader, så du får mest ud af din vask.

30-40 grader er egnet til syntetiske stoffer og farvet bomuld, som er moderat snavset. 30 grader er en almindelig temperatur for hverdagsvask, der effektivt fjerner snavs uden at være for hård ved tøjet. Her skal du også bruge vaskemiddel beregnet til lave grader.

60 grader bruges typisk til håndklæder, sengetøj og undertøj, da denne temperatur er effektiv til at dræbe bakterier og støvmider.

Endelig bruges 90 grader til tøj eller tekstiler, som har været i kontakt med særlige bakterier, f.eks. fra toilettet eller hvis du har været syg. Det er den mest effektive temperatur til at dræbe bakterier, men den er også hård ved tøjet, så brug den kun når det er nødvendigt.

Husk altid at tjekke tøjets vaskeanvisninger, inden du beslutter, hvilken temperatur du vil vaske ved.

Hængende Lindbergh cashmere touch bukser

Hvad skal vaskes ved kold vask eller håndvask?

Nogle tøjstykker har brug for særlig skånsom behandling, og det er her, kold vask eller håndvask kommer ind i billedet. Delikate materialer som silke, uld og visse typer af syntetiske stoffer kan have bedst af en kold vask eller endda håndvask. Tjek vaskeanvisningen for at se, om tøjet skal vaskes koldt.

Hvis du er usikker, er det altid bedst at vælge den mest skånsomme metode for at undgå beskadigelse. Håndvask er særlig velegnet til meget skrøbelige tøjstykker, for eksempel tøj med fine detaljer. Husk altid at bruge et mildt vaskemiddel og undgå kraftig gnubning eller vridning, da det kan beskadige tøjet.

Hvad kan du tørretumble og hvor varmt?

Tørretumbling er en hurtig måde at få tøjet tørt på, men det kan også være hårdt for visse typer af tøj. Nogle materialer kan simpelthen ikke tåle den høje varme og skal derfor lufttørres - hvilket også er bedre for miljøet.

Endnu en gang er tøj lavet i uld eller silke lidt specielt, idet det ikke kan tåle en tur i tørretumbleren. Pas også på med tøj med et højt indhold af polyester, da det ikke kan tåle den højeste varme i maskinen. En enkelt tur i tørretumbleren kan ødelægge visse former for tøj, så derfor er det vigtigt at tjekke vaskeanvisningerne, inden du putter tøjet i tørretumbleren.

Closeup af Lindbergh merinostrik

Hvilken slags tøj skal renses?

Nogle typer af tøj kræver en særlig behandling og skal derfor renses i stedet for at blive vasket derhjemme. Dette gælder typisk for sarte materialer som pels, læder og ruskind. Disse kan nemlig ikke tåle høj varme og risikerer at blive beskadiget, hvis de vaskes sammen med almindeligt tøj.

Visse typer af tøj, som for eksempel jakkesæt og blazere, skal også sendes til rens. Vaskes de i maskinen, kan man risikere at de mister formen og dermed ødelægges. Det er derfor vigtigt at få disse typer af tøj renset hos en professionel. Trænger dit jakkesæt til en opfriskning, kan du med fordel hænge den udenfor eller steame den, i stedet for at få den renset.

Hvad kan stryges og hvor varmt?

Langt det meste af det tøj, man bruger til daglig, har ikke behov for at blive strøget. Der er dog nogle specifikke stykker tøj, som næsten altid skal stryges, for eksempel skjorter til mænd. Har du et par bukser, som har pressefolder, kan det også være en god ide engang imellem at stryge dem, så du sikrer dig at pressefolderne forbliver skarpe.

Når du skal stryge et par bukser, er det nemt at se, hvordan du skal gøre det. At stryge en skjorte kræver en smule mere og skal helst gøres i en bestemt rækkefølge. Vil du se mere om, hvordan du bedst stryger en skjorte, kan du se det i vores video lige her.

Frakke, blazer, skjorte og strik fra Lindbergh

Få dit tøj til at holde længere

Som nævnt flere gange, er noget af det vigtigste ved at vaske tøj, at du følger tøjets vaskeanvisninger og er opmærksom på, hvilken type tøj du har med at gøre. Det er den bedste måde at sikre sig, at dit tøj holder længere og ser pænt ud. Derudover er anbefalingen, at du altid sorterer tøjet efter farve og materiale, inden du vasker det, for at undgå misfarvninger og ødelagt tøj. Med den rette pleje kan hvert stykke tøj forblive i din garderobe og bidrage til din personlige stil i mange år. 

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 16-11-2023
Foto: PWT Group