Kurv

Ekspertens ultimative guide til hør

Mark med lilla hørblomster
Mark med lilla hørblomster

Når foråret og sommeren nærmer sig, begynder hørtøjet også at komme frem fra garderobeskabet. Hør er populært i de varme måneder på grund af dets temperaturregulerende egenskaber og det rå, casual udseende. Vil du vide mere om det populære stof, så læs med her i Ekspertens guide til hør.

Hvor kommer hør fra?

Hør er et naturprodukt, der kommer fra planten Linum usitatissimum. Planten har en fin blå-lilla blomst, men det er selve stilkens fibre, der bliver lavet til hørstof. Hør er en af de ældste tekstilfibre, som stadig er i brug, og hørmateriale kan spores over 6000 år tilbage – helt tilbage til det gamle Egypten. Siden hør blev taget i brug som tekstil, har det været en stor del af vores beklædning og bruges til tøj til både mænd, kvinder og børn. Derudover kan man få hør i mange forskellige boligtekstiler, som for eksempel duge, viskestykker og gardiner.

​Hvilke fordele har hørmaterialer?

Tekstiler og tøj med hør har en lang række fordele:

  • ​Hørstof kan absorbere op til 20% af sin egen vægt i fugt
    • Netop denne egenskab gør, at hør er temperaturregulerende og er med til at holde dig afkølet om sommeren og varm om vinteren. Så selvom hørtøj typisk bliver brugt, når der er varmt, så kan du også sagtens trække i det om vinteren.

  • Hørstof er et af de mest slidstærke tekstiler
    • Når man bruger hør i tekstiler, vil det typisk kunne holde længere uden at blive slidt eller gå i stykker.

  • Hørstof bliver blødere for hver gang, det bliver vasket
    • I modsætning til mange andre tekstiler, bliver hørstof nærmest kun bedre med tiden, fordi det bliver mere fleksibelt og blødt, jo mere du bruger det.

Model i naturfarvet Lindbergh hørskjorte
Liggende Lindbergh hørskjorter i pastelfarver
Model i mørkeblå Lindbergh hørskjorte

Er hør bæredygtigt?

Som med alle andre planter, er der forskel på, hvordan man dyrker, høster og behandler dem. Og derfor kan der være mere eller mindre ansvarlige måder at producere hørstof på. Men generelt har hørplanten den fordel, at den kræver mindre vand end for eksempel bomuldsplanten, blandt andet fordi hørplanten kan vokse i mindre god jord og fordi planten vokser ganske hurtigt. Derudover er der næsten intet spildt materiale i produktionen af hørstof. Stilkens fibre bliver brugt til stof og frøene kan presses til forskellige typer olie, som både kan bruges til madlavning og træbeskyttelse.

Og så er det igen værd at nævne, at hør er meget slidstærkt. Det er nemlig også en form for ansvarlighed at vælge tøj, der kan bruges mange år i træk. Derved kan du forlænge tøjets livscyklus ved at reducere mængden af tøj, der er i cirkulation. Når dit hørtøj – forhåbentlig efter mange års brug – til sidst er blevet slidt, er det nemmere at nedbryde end mange andre typer tøj. Er hørstoffet lavet uden kemikalier og farve, er det nemlig biologisk nedbrydeligt. Og så kan det samtidig bruges af folk med allergi, uden at de får allergiske reaktioner. Der er altså mange fordele ved at vælge både tøj og andre produkter lavet i hør.

Vil du vide mere om forskellige slags stof, kan du også læse vores artikel om bomuld,vores artikel om fløjl og vores artikel om uld.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 27-03-2023
Foto: PWT Group