Søg her...

Kurv
Kurv

Etikette til begravelser – Få 6 tips til den afdæmpede påklædning

Lindbergh blazere og Lindbergh skjorter hængende på stativ
Lindbergh blazere og Lindbergh skjorter hængende på stativ

Er du i tvivl om hvilken etikette, der er til en begravelse eller en bisættelse, og hvad man tager på til begravelsen? Denne guide klæder dig på til din næste begravelse og giver dig nogle gode råd til, hvad der er godt og mindre godt at tage på.

Traditionelt tager du mørkt tøj på til begravelsen. Vi kommer her med forskellige forslag til, hvad du skal huske når du vælger tøj til begravelse:

 1. Din påklædning skal vise respekt
 2. Du skal tage mørk trøje eller mørk habitjakke på
 3. Du skal tage mørke bukser på
 4. Du kan tage hvid skjorte på, hvis resten af sættet er mørkt og du beholder jakken på
 5. Du skal tage et diskret slips på til begravelsen
 6. Du skal tage sorte sko på til begravelsen

Dog omfatter dit begravelsessæt ikke kun tøjet. Der er dog nogle enkelte detaljer, som er gode at kende, inden du begynder at finde den bedste påklædning til begravelsen.

Vidste du f.eks. at tidligere var tøjfarven til begravelsen meget konservativt – du skulle kun gå i sort. I dag er andet mørkt tøj også meget normalt til begravelse.

Tøjet og etiketten skal især afspejle dit humør og respekt over for den afdøde og afdødes familie. Herunder afliver vi nogle af de myter, der er omkring den ”forkerte påklædning” til en begravelse.

Lad os komme i gang.

Hvad tager man på til begravelsen? 

Begravelser er ekstraordinære begivenheder, som man forhåbentlig ikke skal til så mange gange i sit liv. Men det betyder ikke, at du skal have ekstraordinært fint tøj på. Tværtimod. Begravelser har en gennemgående dresscode for påklædningen – og det er afdæmpet.

Afdæmpet tøj afspejler en bestemt ydmyghed og respekt over for den afdøde og vedkommendes familie. Derfor er det vigtigt at sondere terrænet og gøre det klart, hvad der forventes, inden du finder ud af dit endelig tøjvalg. Snak især med venner og familien om, hvad der er den passende dresscode til begravelse.

Du tager altså tøj på til begravelsen som ikke tager alle folks opmærksomhed. Det skal være afdæmpet, pænt og roligt - noget som udviser respekt for den afdøde og dennes nærmeste. At man kun tager sort tøj på er en gammel tradition. I dag er andre mørke farver som mørkeblå, mørkegrøn eller mørkegrå også accepteret.

Du skal for så vidt muligt undgå at have for meget bar hud – undgå derfor bare arme eller bare ben til begravelsen. Det ses virkelig hurtigt, fordi der er så en stor en kontrast mellem den lyse hud og det farvede jakkesæt. Samtidigt giver det et forkert signal at have bare ben eller arme.

Sort/hvid billede af foldede Lindbergh skjorter

Gode eksempler på hvad du kan tage på

Det er dig, der i sidste ende bestemmer, hvad du skal tage på. Samtidigt skal du selvfølgelig også være opmærksom på, hvad den pågældende dresscode foreskriver. Herunder får du vores bud på, hvad der er den bedste påklædning til begravelse.

Du skal tage mørk trøje eller habitjakke på

Vi begynder med overdelen. Her står valget mellem:

 • En mørk trøje
 • En mørk habitjakke

Du skal undgå hættetrøjen, smokingjakken og de lyse farver, når du vælger din overdel. Det gælder om at være afdæmpet klædt, så vælg gerne en trøje, der er mørk og som ikke vækker opsigt. Tager du blazer eller habitjakke på, er det mørke tema vigtigt. Tænk desuden over hvordan overdelen passer til underdelen – de skal helst være samme farve og passe sammen rent stilmæssigt.

Se vores store udvalg af trøjer og habitjakker.

Du skal tage mørke bukser på

Underdelen består af et par mørke bukser. Her står valget mellem:

 • Mørke jeans
 • Mørke habitbukser
 • Mørke chinos

Undgå joggingbukser, lyse bukser og jeans med huller og slid samt andre skæve ting, når du vælger dine bukser. Det gælder om at vælge et par bukser, der har samme mørke farve som overdelen eller som passer godt rent stilmæssigt med overdelen. Her kan det igen være et sæt, der er primært sort, mørkeblåt, mørkegråt etc.

Et par gode stiltips er:

 • Hav en mørkfarvet trøje, der passer til dine mørke bukser.
 • Du kan godt have jeans på og en blazer til, så længe farverne passer sammen.
 • Jakkesættet er et sæt, så prøv at få overdelen til at matche underdelen.
 • Hvis overdelen og underdelen passer både i farve og stof, så har du en habit på.

Se mere i vores udvalg af jeans, chinos og habitbukser.

Hængende Lindbergh performance pants på stativ

Du kan tage hvid skjorte på

Hvis du vælger at gå med det mørke jakkesæt, er det godt at tage en hvid skjorte på indenunder. Det får dig naturligt til at se lidt mere afslappet ud – og giver et klassisk udtryk uden at være alt for prangende.

Det er dog vigtigt, at skjorten forbliver under jakken. Senere på dagen til en reception eller lignende kan du tage jakken af, f.eks. hvis det bliver for varmt. Det er således også en praktisk sikring, at gå med den hvide skjorte, da den heller ikke suger al varmen til sig.

Se vores udvalg af hvide skjorter

Model i hvid Lindbergh Technical skjorte

Du skal tage diskret slips på til begravelsen

Du skal tage et slips på til begravelsen, hvis den begravelse du skal til har en formel dresscode. Vælger du det mørke jakkesæt og den hvide skjorte, kan du i høj grad supplere det med et diskret mørkt slips. Spørg venner og familie ad, hvad der forventes af dig.

Generelle regler for slips til begravelse

Når du skal tage slips på til begravelse, er der nogle konkrete råd til, hvad du som pårørende og gæst kan gøre:

 • Vælger du et slips, skal det være konservativt uden at stikke for meget ud
 • Dybe sorte slips er passende til familiemedlemmer, der har mistet en af deres nærmeste.
 • Som gæst til et begravelse kan du godt vælge grå eller blåstribede slips

Det er altså vigtigt at vælge et slips til begravelsen, der er diskret og afdæmpet.

Hvor langt skal dit slips til begravelsen være?

Traditionelt skal dit slips overholde en bestemt længde, så det ikke bliver for iøjnefaldende til begravelsen. Slipsets spids skal helst gå ned til ca. 2-4 cm over bæltet eller buksekanten. Det bliver for langt, hvis det går ned under bæltet, og det bliver for kort, hvis det er over 4 cm fra bæltet. 

Se vores udvalg af slips

Model i hvid Lindbergh skjorte og sort Lindbergh slips

Du skal tage sorte sko på til begravelsen

Sorte sko er en selvfølge til begravelser. Det er vigtigt, at de enten er helt nye eller gjort rene for nyligt. Men det vigtigste er, at de ikke virker for opsigtsvækkende og slidte. I yderste fald kan du tage mørkfarvede sko på, der heller ikke vækker for meget opsigt.

Undgå helst:

 • For lyse sko
 • Meget mønster og andre specielle detaljer
 • Store vandrestøvler
 • Sandaler

Se vores udvalg af sko

Sorte Lindbergh snøresko

Andre gode råd

Begravelser er ikke kun tøjet, det er også et sidste farvel til dem, man kender: at kondolere. At kondolere kan man gøre på mange måder.

Det kan gøres ved at du:

Sender blomster til kirken
Giver et takkebrev til den afdøde
Har skrevet en sang, et digt eller lignende
Giver de nærmeste god plads og ikke presser dig på i kirken.
Forholder dig roligt og udtrykker de følelser, du naturligt gerne vil udtrykke.