Søg her...

Kurv
Kurv

Klæd dig til lejligheden

Model i sort Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte
Model i sort Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte

Du kan forberede din påklædning hensigtsmæssigt til forskellige lejligheder ved at tage følgende ting i betragtning:

  • Karakteren af den forestående begivenhed. 
  • Tid på dagen. 
  • Deltagere. 
  • Landets skikke. 
  • Mulige ønsker udtrykt i invitationen.

Det anbefales, at man efterlever de ønsker, der er udtrykt i invitationen. Hvis disse ønsker er uklare, er det helt acceptabelt at spørge afsenderen til råds.

Mørkt tøj

Mørkt tøj kan bruges ved alle lejligheder uafhængig af tidspunkt på dagen. Det kan derfor også erstatte kjole og hvidt. Begrebet mørkt tøj dækker over farverne mørkegrå, mørkeblå og sort. Stoffet kan være diskret stribet men ikke nålestribet.

Kjole og hvidt

Kjole og hvidt bruges ved akademiske lejligheder, bryllupper og store middagsselskaber. Kjole og hvidt kan erstattes af mørkt tøj, dog ikke af en smoking. Kjole og hvidt kan ligeledes erstattes med en nationaldragt.
Jakkens revers er af silke ligesom der i bukserne er silkegaloner. Vesten skal være synlig 1-2 cm nedenfor jakken.

Smoking

Smoking er selskabstøj, der kun bruges efter kl. 18 til festmiddage, aftenselskaber, teater- og operapremierer eller til lejligheder, hvor det forlanges i invitationen. Den mest almindelige farve for smoking er sort. En smoking kan også være hvid med enten sorte eller hvide benklæder til.
En smoking med sjalskrave knappes sådan, at de dobbelte knapper begge er synlige. Ifølge etiketten hører det sig til at bruge sort butterfly. Tilbehøret kan dog også være i andre farver, og i så fald skal alt tilbehøret (skærf, butterfly og pyntelommetørklæde) være i samme farve.

Model i sort Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte

Jacket

Jacket er bryllupspåklædning for mænd eller festtøj til brug før kl. 18. Jakkens farve er grå eller sort, mens bukserne er sort- og gråstribede. Til jaketten bruges gråt slips eller jabot.
Frakken kan være et klassisk stykke overtøj, men findes i alligevel i mange afskygninger. Ens for alle er, at de er gode til at beskytte mod vind og vejr. Overtøjet kan således enten være en klassisk dobbeltradet trenchcoat, som passer til næsten alle situationer, eller en flot ulden frakke i en mørk farve, som er ideel til aftenbrug.

Slips og strømper

Slips er en meget vigtig beklædningsgenstand, der er med til at vise ens personlighed frem. Nogen foretrækker et eksklusivt silkeslips, som er flot men som også kan være næsten umulig at få gjort rent og pænt igen, hvis man har været uheldig med sovsen. Andre foretrækker det lidt billigere slips af polyester, som er nemmere at vaske.

For nogle år siden var det populært at bruge hvide tennissokker til næsten al tøj. I dag er det bandlyst! I stedet kan du vælge mellem mange flotte ensfarvede strømper eller de sjove med mønster. Sidstnævnte er også med til at udstråle din personlighed.

Brystlommetørklæde

I dag bruges brystlommetørklædet til at sætte lidt kulør på alle de situationer, hvor man anvender jakke. Har man jakke på, har man som regel også et slips på, og intet er mere nærliggende end at vælge et brystlommetørklæde i samme farve og mønster som slipset. Gør dog ikke det! Et slips og et brystlommetørklæde bør aldrig være af det samme stof. Farveholdningen skal være den samme, men mønstrene bør være forskellige. I modsat fald bliver helhedsindtrykket alt for kedeligt og konstrueret.

Til daglig brug er et lommetørklæde af silke bedst, da det sidder med bløde folder. Det puttes i brystlommen med spidserne nedad. Bedste valg er enten et med dråbeformet paisleymønster eller et småmønstret foulardtørklæde. Prikker og andre mønstre kan også bruges, når bare de matcher med slipset.

Til elegant aftenskrud, såsom smoking eller en mørk habit med hvid manchetskjorte, fuldendes elegancen med et hvidt lommetørklæde i brystlommen. Her skal det sidde med spidserne opad. De bedste hvide tørklæder er vævet af hørfibre, som i nystrøget tilstand er en meget elegant detalje.

Har man initialer på sit brystlommetørklæde, anbringes det i lommen, så de ikke kan ses.

Model i sort Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte samt sort slips

Hvilken type gæst?

Bryllupsgæst

Den traditionelle påklædning for mandlige gæster til et bryllup er et mørkt sæt med hvid skjorte og pyntelommetørklæde såvel som et diskret slips. Den mest højtidelige påklædning til bryllupper er kjole og hvidt eller jaket. Hvis brudgommen er i kjole og hvidt eller jaket, anbefales det, at forloveren samt brudens og brudgommens fædre, er klædt på samme måde. Hvis de øvrige gæster også forventes at være klædt i kjole og hvidt, skal dette nævnes i invitationen.
Bryllupsgæsternes påklædning følger som regel brudeparrets påklædning. Man bør huske, at brudeparret er festens midtpunkt, hvorfor gæsterne ikke bør tiltrække sig for meget opmærksomhed med en særlig påklædningsstil.

Begravelse

Ved en begravelse ærer man den afdødes minde ved at iklæde sig tøj i mørke farver. Denne skik gælder overvejende for de nærmeste, men også de øvrige deltagere. 
Det anbefales den mandlige deltager at iklæde sig et mørkt jakkesæt med hvid skjorte og et diskret, sort eller mørk slips. For kvinders vedkommede bør man til begravelser undgå opsigtsvækkende beklædningsgenstande, materialer og smykker.

Andre familiebegivenheder

Dåbsfester, mærkedage, studentergilder og andre familiefester er højtider, hvor gæsterne ærer festens arrangører gennem påklædningen. Ved større fester, som f.eks. fødselsdage og receptioner i forbindelse hermed, bruger manden oftest mørkt tøj.

Middagsselskaber

Til officielle middage er herrerne iklædt mørke sæt. Hvis smoking eller kjole og hvidt er påkrævet, står det som regel nævnt i invitationen. Mørkt tøj giver den kvindelige ledsager mange muligheder for at klæde sig i personligt festtøj.

Akademiske begivenheder

Ved akademiske begivenheder, såsom ved forsvar af afhandling og den efterfølgende fest, er der ofte en stram etikette med hensyn til påklædning. Information og vejledning kan ved behov fås ved henvendelse til det pågældende universitet

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 27-01-2023
Foto: PWT Group