Husk Fars dag d. 5 juni

Forkæl verdens bedste far - Garanteret levering!

Kurv

Sådan beskytter du dine støvler i vinteren

Model der pudser brune Lindbergh støvler
Model der pudser brune Lindbergh støvler

Nu er det koldt, vinden rusker, og regner plasker. Heldigvis ved vi alle sammen, hvordan man klarer sig igennem sådan en sæson: På med en tyk jakke, en god hue og et par varme støvler, så kan vinteren bare komme an.

Men ved du, hvordan du passer ordentligt på dit fodtøj? Hvordan sørger du fx for, at dine lædersko ikke flækker, hvordan bliver dine sneakers nogensinde hvide igen, og hvordan slipper du af med de dér irriterende saltrande?

For at hjælpe dig med at hjælpe dine sko og støvler har Eksperten her samlet en håndfuld gode råd, der får fodtøjet helskindet igennem sjip-sjap-sæsonen.

Husk imprægnering

Hvis du stormer direkte ud og hopper i vandpytter, så snart du får dine sko på første gang, er de lige til at smide ud bagefter. Husk derfor at imprægnere dem, så snart de er ude af æsken. Og det gælder alle dine sko – undtagen dem af lak eller syntetiske materialer.

Du stiller skoene på jorden udenfor eller på altanen. Er skoene ikke fabriksnye, så tør dem af for støv og snavs, og sørg for, at de er tørre. Giv skoene tre tynde lag, og lad imprægneringen tørre helt ind imellem hvert lag.

Nu kan dine sko bedre holde til det danske efterårs- og vintervejr. Imprægnering er især vigtigt til ruskindssko, der har det med at blive plettede, bare man kigger forkert på dem.

Mælketricket

Når det for alvor bliver koldt, og man begynder at salte gader og stræder for at undgå is på vejene, render hele landet ind i en årligt tilbagevendende irritation: dé der hvide saltrande på skoene, der er så godt som umulige at slippe af med.

Men løsningen er måske mere enkel, end du tror. Hæld lidt mælk – sød eller let – i en skål, og brug en blød klud til at gnide den ind i randene. Fedtet fjerner så nemt som ingenting saltet, og dine sko og støvler er pæne igen.

Skulle du af den ene eller anden årsag ikke være i nærheden af mælk, kan du også bruge sæbevand, du har lavet med brun sæbe. Endelig kan du også duppe lidt eddike på randene med en svamp.

Model i hvid Lindbergh T-shirt der imprægnerer Lindbergh støvler

Brug skocreme

Husker du at give dine lædersko creme? Hvis ikke, skylder du dig selv og dine sko en undskyldning. For læder er et naturmateriale, og det kræver løbende pleje og vedligeholdelse, så det er ikke nok bare at imprægnere dem én gang.

Brug en sok, der mangler sin makker, eller et andet stykke blødt stof, der alligevel skal smides ud. Dyp sokken i cremen, og massér den ind i læderet. Gør dig umage, kom godt ind i syningerne, og gør det hele forfra en gang om ugen eller hver anden uge, alt efter hvor ofte du bruger skoene.

Du bør bruge en creme i samme farve som skoene, alternativt en i en neutral farve. Og så bruger du selvfølgelig ikke de dér lidt for smarte ’easy-shine’-produkter til dine pæne sko. For de er dårlige for læderet, og du snyder kun dig selv ved at springe over, hvor gærdet er lavest.

Sund fornuft

Pas på dine sko, så passer de på dig. Grundlæggende handler det om at behandle dine sko som noget, der udvikler sig med tiden og har brug for næring og omsorg for at vokse sammen med dig.

Det betyder først og fremmest, at du naturligvis binder dine sko op, når du kommer hjem, og ikke bare sparker dem af. Lad også skoene hvile. Det vil sige, at havde du ét par sko på i dag, kan du ikke have det samme par på i morgen. De må have en pause til at genvinde energien.

Du stiller heller ikke dine våde sko på radiatoren. Det er faktisk noget af det værste, du kan gøre ved sko, og kan få læderet til at tørre ud og sprække. Invester i stedet i et sæt skoblokke (også kaldet skotræ eller skolæste), som er en trækonstruktion, du putter ind i skoene, der holder formen på dem. Står regnen ned i lårtykke stråler, kan du proppe dine sko med avispapir natten over.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 11-11-2022
Foto: PWT Group