Kurv

Funktionsjakke til mænd – smart, praktisk og perfekt til vinteren

Model i Bison funktionsjakke
Model i Bison funktionsjakke

Hvis du også tænker ”hvilken vinterjakke skal jeg have?”, har vi lige jakken til dig. Hos Eksperten er vi nemlig vilde med den praktiske funktionsjakke. Her får du en jakke i enkelt design med masser af lækre funktioner, der kommer til at gøre din vinter meget mere behagelig. Her er fokus nemlig på, at du skal holdes tør og varm trods det våde danske vejr. Der er dog en smule forskel på, hvilke vejrforhold jakken kan holde til.

Hvor vandtæt er jakken?

Når man bor i Danmark, er en vandtæt jakke næsten uundværlig. De mange dage med usikkert vejr og regn gør, at man ofte skal være forberedt på en byge eller to. Men der er forskel på, hvor meget vand en vandtæt jakke kan holde til.

Vandtætheden måles i vandsøjletryk. Det betyder, at det er testet hvor meget vand 1 kvadratcentimeter af stoffet kan holde til. Generelt kan man sige, at jo højere vandsøjletrykket er, jo mere vandtæt er tøjet. Det er dog vigtigt at sige, at der skal et meget højt vandsøjletryk til, før en jakke er 100% vandtæt – altså hvor der ikke kommer noget vand ind, uanset hvor længe du er ude og hvor meget det regner og blæser. Som oftest vil du heller ikke kunne få en almindelig jakke i 100% vandtæt kvalitet – her skal du over i kategorien for regntøj.

Til hverdag er det dog de færreste, der har brug for en jakke, der holder 100% tæt. Som oftest opholder man sig ikke længere end højest nødvendigt i silende regn, så et mindre vandsøjletryk vil typisk være tilstrækkeligt, for eksempel på turen til og fra arbejde. Som oftest er der på jakken en angivelse af vandsøjletrykket i millimeter. Her vil en god hverdagsjakke ligge mellem 1500-5000mm. Det betyder, at denne type jakke er god til kortere ture i let regn og sagtens kan fungere som din go-to jakke i efteråret.

For at se dette indhold skal du tillade følgende cookies:

  • Marketing
  • Statistiske

Hvor åndbar er jakken?

Et andet aspekt af brugbarheden er jakkens åndbarhed. De fleste af os kender til den indelukkethed, man kan opleve i et sæt regntøj. For selvom regntøj beskytter mod vand udefra, er det som oftest ikke særligt åndbart.

Derfor kan det være meget mere behageligt at have en jakke, der tillader huden at ånde igennem stoffet. Her er stoffet produceret med mikroskopiske huller, som sveddråberne kan fordampe men vanddråberne ikke kan trænge ind. Ligesom med vandtætheden er der flere forskellige stadier af åndbarhed – men her er det noget sværere at rådgive til, hvad man har brug for. Det skyldes, at der ved måling af åndbarhed er flere faktorer, der spiller ind: hvor høj er luftfugtigheden, hvor varm er luften og hvor varm er brugeren. Alle disse ting vil påvirke åndbarheden positivt eller negativt.

3 hurtige fakta om åndbarhed:

  • Angives i g/m2/24h – som oftest bare g
  • Fortæller hvor mange gram vand, der fordamper pr. kvadratmeter pr. time
  • Når vejret er køligere, får du ofte en bedre åndbarhed fordi vandet fordamper hurtigere.
Model i grøn Bison funktionsjakke

Derfor skal du vælge en funktionsjakke

En funktionsjakke kan dog meget andet, hvis vandtæthed og åndbarhed ikke er de vigtigste funktioner for dig. At jakken er vindtæt kan også være en stor fordel, da man jo sagtens kan blive kold uden at være våd. En vindtæt jakke kan derfor godt gøre en forskel på, hvor behageligt du har det på en dag, hvor vinden hyler.

En anden ekstra funktion er, at jakken kan have ekstra beskyttelse på sømmene – tapede sømme. Tapede sømme betyder, at der er et beskyttende lag oven på sømmene, så vand ikke kan trænge igennem.

Leder du efter en varm jakke, kan du også sagtens finde en funktionsjakke med varmt foer, som du kan bruge vinteren igennem. Mange funktionsjakker kommer med syntetisk foer, der er super godt til at holde varmen inde og kulden ude. Det er også mulighed for foer af dun, som også har rigtigt gode egenskaber.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 27-03-2023
Foto: PWT Group