Kurv

Badebukser til mænd igennem 100 år

Model i Lindbergh badebukser
Model i Lindbergh badebukser

Solen brager ned over det danske sommerland, og de fleste af os er for længst hoppet i havet – i vores badebukser. Men har du nogensinde overvejet, at badebukserne, som vi kender dem i dag, har været igennem en rivende udvikling de sidste hundrede år? For hundrede år tilbage trak mænd f.eks. i badedragter af uld, der gik til knæ og albuer (bar mave var ikke tilladt). Og i øvrigt foregik strandturen som oftest på en badeanstalt, hvor man hurtigt kunne iføre sig badedragten og dermed ikke risikere nysgerrige blikke. Men bademoden kan på den måde også fungere som et spejl på tiden, kulturelle normer, økonomiske konjunkturer og ikke mindst innovationen inden for tekstil.

Hop i badebukserne og svøm med os i 100 års fri crawl tilbage i badebuksemoden – fra 1910’ernes badedragter i uld over 1960’ernes tætsiddende speedos til 10’ernes baskeball-shorts.

1910’erne –ærbarhed: vest og knælange bukser

Ærbarhed er 1910’ernes nøgleord – også når det gælder bademoden. I begyndelsen af 1900-tallet er det er nemlig ikke tilladt mænd at bade i bar overkrop. Derfor trak man(den) i en tankdragt af uld (en form for mandlig badedragt). Dragten var sort og gik til albuer og knæ. I løbet af indeværende årti bliver en mere atletisk udgave af tankdragten dog introduceret, og snart begynder salget af svømmetøj at boome. De sociale normer har dog stadig fokus på ærbarhed, og i 1917 kommer der i USA et særligt detaljeret baderegulativ, der går på, at mænd skal bære et skørt uden på shortsene eller have knælange busker på med en vest. Man kan næsten ikke forestille sig det, vel?

1930’erne – Når Tarzan kan have bar overkrop, kan andre også

I 1930’erne bliver reglerne for badetøj mere lempelige. Det betyder også, at en mere ’fit’ badedragt dukker op i modebilledet. Badedragten er nu med høj talje og blandt andet inspireret af Art Deco-bevægelsen, der gjorde sig gældende i 1920’erne og 1930’erne. I starten af 30’erne er det stadig ikke tilladt mænd at bade i bar overkrop. Det skal dog komme til at ændre sig. I 1933 vækker skuespilleren Johnny Weismüller i rollen som Tarzan nemlig stor forargelse, da han introducerer den topløs badedragt, som vi i dag nok bare ville betegne som et par badebukser. Men hey, når selveste Tarzan – abernes konge – kan iføre sig badebukser, kan andre strandløver vel også få lov, og i 1933 bliver en multibadedragt, bedre kendt som Men’s Topper, lanceret. I 1937 bliver den bare overkrop på stranden og på alskens badeanstalter legaliseret, og trenden med mænd, der står i køen til is-butikken og spænder nonchalant op i brystmuskulaturen tager for alvor fart.

1940’erne – korte og tætsiddende badeshorts

I krigsårene er der mangel på stof, og det influerer også på badetøjsmoden. Stilen er kort, og med fremkomsten af the Athletic Model Guild – fotografier af halv og helnøgne mænd i slutningen af 1940’erne – bliver den maskuline krop og bodybuilding promoveret. Det betyder også, at badetøjet ikke skal skjule for meget, og badebukserne bliver efterhånden kortere og kortere og mere og mere tætsiddende. Materialet, man dengang anvendte, var blandt andet det ultratætte latex.

1950’erne – det flamboyante udtryk

Kvinders tøj i efterkrigstiden bliver mere flamboyant, og man kan vist roligt sige det samme om mænds badetøj. Det iøjnefaldende Hawaii-tryk er især populært ved de halvriges pool parties. Med andre ord emmer dette årtis bademode af flere farver og større detaljerigdom, end det før har været tilfældet.

1960’erne – de ikoniske Speedos

Når man taler om 60’erne kan man ikke komme uden om, at moden i den grad var revolutionerende. Det er da også det årti, hvor et af de mest ikoniske (og mindste) badebuksedesigns ser dagens lys – Speedos. Med Speedo bliver badetøj kortere end tidligere set. Det historiske øjeblik; Månelandingen i 1969 får også indflydelse på badetøjsdesignet, hvor trends som prangende og psykedeliske farver gør sig gældende.

1970’erne – Afskårne shorts og frisind

1970’erne emmer af peace, love and harmony, og med den fri atmosfære, er det for alvor i dette årti, at Speedo-trusserne blev rigtig populære. Men med hippiebevægelsen i 70’erne kommer også andre udgaver af badeshortsene, blandt andet de afskårne shorts, der går til midten af låret. Mange ser helt stort på badetøjs moden og går i stedet bare kommando...

Model i blå Lindbergh tanktop og blå Lindbergh shorts

1980’erne – svømmetrusser i prangende lycra

1980’erne er årtiet for den prangende stil. Det måtte gerne larme, og den østrigske bodybuilder Arnold Schwarzenegger var et hit på filmplakater verden over i bar overkrops-roller som ’Conan the Barbarian’, ’The Terminator’ og ’Commando’. Interessen for body-building var et hit, og skulle man en tur på stranden, så spændte man op i kernen, mens sneglen på overlæben og et par tætsiddende svømmetrusser i lycra var et absolut must.

1990’erne – surfboards og Calvin Kleins boxers

Halskæde med muslingeskaller og surfboards kommer pludselig ind og påvirker badetøjsmoden i 90’erne. I og med surfing bliver en populær sportsgren, bliver de løse board-shorts efterhånden også allemandseje – uanset, om man selv ridder på bølgerne eller ej. Men de løse surf-shorts betyder dog ikke, at den strammere variant er helt ude af billedet. Calvin Kleins boxershorts tager nemlig 1990’erne med storm og bliver et afgørende brand inden for tætsiddende badetøj til mænd.

00’erne – det lavtsiddende cut

Gennem 00’erne bliver de strandglade gæster ramt af en brasiliansk modebølge – sunga-badebukser. Fortvivl ej, hvis ikke du er helt med på, hvad det er, nærmere info kommer her: sungaen har et lavtsiddende cut. Den kan til forveksling ligne Speedoen, men har nogle bredere sider.

10’erne – fra korte ben til basketball-shorts

Her gik flere tendenser igen i badetøjsmoden, f.eks. hitter Hawaii-printet, de korte ben, men designerne begyndte faktisk også at gå i en længere og mere basketball-agtig retning. Med andre ord var det sådan set op til dig selv, hvor snittet skulle ligge.

Model i hvide Lindbergh shorts og mønstret kortærmet skjorte
Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 27-05-2023
Foto: PWT Group