Kurv

Sådan bærer du vinterens mest elegante og tidløse jakke

Model i mørkegrøn Lindbergh frakke, Lindbergh jeans og kasket
Model i mørkegrøn Lindbergh frakke, Lindbergh jeans og kasket

​Den første sne er for længst faldet, vinteren er over os, og med vinteren er det tid til at finde vintergarderoben frem i form af huer, handsker, støvler og store vinterjakker. 

Alt sammen hjælper det med at holde på varmen, men det udfordrer også, hvis man samtidig gerne vil tage sig lidt mere stilet og elegant ud. Det skyldes især vinterjakken, der hurtigt kan komme til at fremstå klodset og stor. 

Det er her uldfrakken kommer ind i billedet. Her er der tale om en vinterjakke, der understreger det stilrene og elegante look. Blazeren var i starten også et stykke fint overtøj, og det er egentlig blazeren, som uldjakken udspringer af.

Model i sort uldfrakke

Det helt rigtige fit

Kriterierne var altså oprindelig at skabe en militærfrakke, der på én gang var nem at arbejde i, komfortabel og varm. 

Netop frakkens evne til at forene komfort og varme her godt 300 år senere har gjort den til en tidløs, moderigtig klassiker. Men ligesom det gælder blazeren, er det en jakke, der fordrer, at den matches rigtigt og er i den helt rette størrelse. For mens din parka sagtens kan være et nummer for stor eller lille uden at vække den store opsigt, er det derimod ret tydeligt, hvis du har erhvervet dig en uldjakke i en forkert størrelse. Derfor gælder det først og fremmest om at finde en jakke, der har det helt rigtige fit. 

Ligesom med et jakkesæt kan det være penge givet godt ud at få den forbi en dygtig skrædder, der kan lave de tilretninger, der får jakken til at sidde helt perfekt på dig.

Tre outfits til tre frakker

En god huskeregel, når du skal have uldfrakken på, er at tøjstilen i en eller anden grad skal afspejle jakkens elegance. Fordi uldfrakken er tidløs, stilren og formel uden for mange dikkedarer, er det som udgangspunkt også den slags tøj, som jakken passer sammen med. Man behøver ikke nødvendigvis en blazer eller et jakkesæt under, men det må gerne være et outfit med ro på. Hvad det mere konkret betyder, kan du få en idé om her.

Den navyblå

Den mørke frakke er oplagt, hvis du vil skabe et look, der står frisk og skarpt. Sæt jakken sammen med en nystrøget hvid skjorte for farvekontrast, og lad bukserne være et par pæne lyse i denim eller et par fine grå habitbukser, mens du med fordel kan træde i et par pæne brune lædersko. Brun og marineblå går nemlig rigtig godt sammen.

Model i bordeaux Bison strik og grå frakke

Den sorte

Mens den navyblå er den mest originale, er jakkerne i sort de mest populære. Her kan man slippe af sted med mere hverdagsagtigt tøj, men du kan med fordel tænke i mørke nuancer. 

Et fint bud kunne være et par mørkeblå eller sorte jeans sammen med en mørkeblå tynd striktrøje eller cardigan under. Lad fodtøjet være et par brune eller sorte støvler.

Model i gråternet Lindbergh jakkesæt, sort Lindbergh rullekrave og sort frakke

Den grå

Selv om grå i de fleste modesammenhænge ikke betragtes som en modig farve, så går betegnelsen faktisk an, når det gælder de klassiske grå uldfrakker. Du skejer ikke ud med en grå jakke, men den vil tydeligt signalere et mere formelt og fornemt udtryk.

Det formelle kan dog tones ned, og der kan skabes mere balance, hvis du kombinerer med et par mørke bukser. Overvej en mørkegrå opknappet skjorte og par pæne mørkebrune lædersko som finish.  

Model i grå Lindbergh frakke, hvid Lindbergh rullekrave og brunt Lindbergh jakkesæt
Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 14-10-2022
Foto: PWT Group