Kurv

Nytårstøj til mænd – 5 forslag til det perfekte tøj til nytårsaften

Model i sort Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte
Model i sort Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte

Der er mange traditioner nytårsaften: nogle skal se dronningens nytårstale og 90-års fødselsdagen, andre går mere op i om maden skal være hjemmelavet eller fra restaurant, og andre tænker mest på borddækning og pynt. Men for de allerfleste er det fælles, at man gerne vil stå skarpt i aftenens påklædning. Mangler du inspiration til nytårstøjet, så læs med for at se vores 5 bud på elegant, klassisk eller afdæmpet tøj til nytårsaften.

Det formelle sæt

Et helt klassisk sæt tøj til nytåret er selvfølgelig jakkesættet. Og hvis du ikke skal til stor fest, er det stadig en perfekt mulighed for at klæde sig i sit stiveste puds. Har du allerede et jakkesæt, kan du med fordel pifte det op med en vest og tilføje de sidste detaljer med ensfarvet slips og den klassiske, hvide pynteklud. Synes du, at påklædningen skal være så formel som muligt, så skal du vælge en smoking. De skinnende reverser og små detaljer gør smokingen til en en evig klassiker. Vil du holde dig helt i den formelle bane, skal du kombinere med et par snøresko i læder. Så bliver det ikke mere klassisk.

Model i mørkeblå Lindbergh smoking

Det klassiske sæt

Bliver det lidt for meget med tredelt jakkesæt kan du sagtens vælge den lidt mindre formelle version, hvor du dropper vesten. Vælg et ensfarvet, mørkeblåt eller navy jakkesæt, som altid er en sikker vinder. Her får du også et jakkesæt, som kan bruges i næsten alle sammenhænge i det nye år – både som et sæt men også hver for sig. Så det er virkelig en god investering! Kombiner det med en velstrøget, hvid skjorte, så er dit nytårstøj på plads. Husk dog, at når du går efter et snorlige, klassisk sæt, så skal det også sidde helt perfekt. Et velsiddende jakkesæt gør i sig selv meget for dit look, så gør dig selv den tjeneste at få det tilpasset ved en skrædder.

Model i blå Lindbergh habitjakke og Lindbergh habitbukser

Det modige sæt

Bliver det klassiske navy jakkesæt til nytårsaften lidt for kedeligt for din smag? Så er der heldigvis mange muligheder for at gøre dit tøj lidt mere personligt. Vælg for eksempel et jakkesæt i en mere vovet farve – her har du helt frie tøjler, så vælg den farve, der afspejler din personlighed: en dyb, moderne bordeaux, et vovet pink sæt eller måske det old-school hvide sæt. Hold det mere formelt ved at bruge en ensfarvet skjorte under, så dit samlede look ikke bliver alt for voldsomt. Er du ikke glad for skjorter, kan du også vælge at sætte en rullekrave til sættet. Så er du både moderne og elegant på samme tid.

Model i lyseblåt Lindbergh jakkesæt

Det afslappede sæt

Er du slet ikke fan af jakkesæt i den ene eller anden afskygning, så kan du stadig se skarp ud i et lækkert sæt tøj til nytårsaften. Vil du være en smule formel, så vælg et par klassiske bukser og kombiner med et par business sko og en business skjorte. Så kan du med fordel også tilføje et slips eller en butterfly. Vælger du en mere afslappet skjorte som for eksempel en Oxford skjorte, kan du stadig være både stilet og afslappet på samme tid. Vil du hellere skubbe dit look endnu mere i den afslappede retning, så gå efter et par sneakers i skind. Kombiner med et par performance pants, og du har et perfekt sæt, som du har lyst til at have på hele aftenen.

Model i mørkeblå Lindbergh blazer og mørke jeans
Model i sort Lindbergh jakkesæt

​Tilføj tilbehør

Hvis du gerne vil tilføje endnu mere personlighed til dit festtøj, så er nytårsaften den perfekte begivenhed til at prøve noget nyt! På årets sidste dag er det virkelig tilladt at gøre noget ekstra ud af tøjet og måske endda skubbe lidt til grænserne for ens egen stil.

Derfor har vi samlet en liste over de bedste accessories til dit nytårstøj:

Sko

Skoene er vigtige i ethvert sæt tøj, og de kan virkelig gøre en forskel for, hvor formel eller afslappet du gerne vil være. Et par skinnende laksko giver dig et nøk i retning af James Bond mens et par sneakers gør dig mere moderne og urban.

Bælte

Et lækkert læderbælte kan løfte et sæt tøj fra pænt til virkelig gennemført – og det gælder både til hverdag og til større begivenheder. Husk dog reglen for bælte med jakkesæt: farven på bælte og sko skal matche!

Slips eller butterfly

Den sidste detalje, når du går med skjorte, er enten slips eller butterfly. Slipset er det mest gængse og det, de fleste mænd bruger. Men tænker du, at en butterfly er noget for dig, så prøv den! Mange butterflies skal slet ikke bindes længere, men blot fæstnes omkring halsen – let og elegant.

Seler

Seler har historisk set eksisteret længere end bælter, og netop derfor forbinder mange dem med noget gammeldags – men derfor er de ikke umoderne. Seler kan være en genial tilføjelse til dit jakkesæt og tilføjer masser af personlighed og stil. Vil du være sikker på, at det ikke bliver lidt for opulent, så vælg et par ensfarvede i en mørk nuance.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 23-12-2022
Foto: PWT Group