Kurv

Det siger farven på dit slips om dig

Model i ternet Lindbergh jakke med matchende vest og lyseblå Lindbergh skjorte samt slips
Model i ternet Lindbergh jakke med matchende vest og lyseblå Lindbergh skjorte samt slips

De følelser, som farver vækker, er ikke nødvendigvis en medfødt reaktion, men associationer, vi har udviklet gennem livet. Det gælder også associationerne, som farverne på dit slips vækker. 

Gul vækker glæde, blå er melankolsk, mens grøn fremkalder ligegyldighed. 

Det var digteren Johann Wolfgang von Goethes farvelæreteori, der for 200 år siden hævdede, at den symbolværdi, som vi mennesker tillægger farver, er medfødt. Det er dog en teori, som størstedelen af videnskaben siden hen har forkastet. Det skriver videnskab.dk. For selv om farverne måske nok instinktivt kan vække en følelse, er det ikke en medfødt følelse, men en association, som vi har udviklet gennem forskellige oplevelser i livet. 

Det ændrer dog ikke på, at når vi ifører os jakkesættet, vil slipset som oftest stå ud som det mest sprælske rent farvemæssigt, hvorfor farvesymbolikken vejer det tungere. Men hvad symboliserer farven på dit slips, og hvad siger det om dig som person, når du ifører dig det? 

Her kan du blive klogere på et par af de mest almindelige slipsefarver.

Det røde power-slips

Det var Ronald Reagan, der i sin regeringstid gjorde det røde slips til et power-statement. Og det er måske heller ikke helt tilfældigt, at den flere tidligere amerikanske præsident ofte var iført et (alt for) langt, rødt slips. En større undersøgelse foretaget af Durham University i England har nemlig vist, at det røde slips ofte bliver forbundet med aggression og vrede. Den amerikanske trendanalysator Mark Woodman, der har særlig ekspertise i farver, har til BBC fortalt, at det røde slips foruden aggression også symboliserer magt, styrke og lidenskab. 

Alt afhængigt af den røde farves nuance kan signalværdien dog veksle. En mørkere bourgognefarvet rød vil ifølge trendanalysatoren kommunikere tillid, mens et mere lyserødt slips kunne sende et signal om kreativitet.

Rødt slips med hvide striber

Det sikre blå slips

Der ligger en troværdighed bundet til det blå slips. En troværdighed, som formentlig stammer fra, at den blå farve er associeret med politi- og pilotuniformer. 

Woodman peger samtidig på, at det blå slips altid vil være det sikreste og mest neutrale valg, hvis du ikke vil sende for tydelige signaler om din person.

Ensfarvet blåt slips

Det royale lilla slips

Den lilla farve er typisk associeret med velstand, religiøsitet og de kongelige. Igen er det historien, der har lært os disse associationer. Derfor er det også en farve, der kommunikerer selvtillid og luksus. Det kan være en slipsefarve, fortæller Woodman, der kan være god at bruge, hvis man gerne vil signalere, at man har personlighed, og at man har det godt med den person, man er.

Ensfarvet lilla slips

Det sofistikerede sorte slips

Også kendt som galla-slipset. Det sorte slips passer til brylluppet, konfirmationen og den fine cocktail-fest. Ifølge Woodman skal man dog være varsom med det sorte slips i andre sociale sammenhænge, da det meget formelle og sofistikerede slips kan få bæreren til at fremstå arrogant og overdressed. Hvis man gerne vil bruge det mørke slips, men mangler en passende lejlighed, foreslås der i stedet et gråt slips. Det fremstår både moderne, stilet og tænksomt, fortæller Woodman.

Sort slips med hvide prikker
Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 29-07-2022
Foto: PWT Group