Kurv

Slips det fri: Her skal du tage slips på – og her skal du bare lade være

Model i sort Lindbergh jakkesæt, hvid Lindbergh skjorte og sort slips
Model i sort Lindbergh jakkesæt, hvid Lindbergh skjorte og sort slips

Det er jo egentlig bare et stykke stof, der hænger rundt om halsen og ned ad maven. Men et slips kan både ændre et outfit og manden indeni. Det kan gøre en kontormand til en chef, en date til en kæreste og en jobansøger til en kollega.

På trods af slipsets kvaliteter er vi i Danmark for dårlige til at få det på. Det hænger i skabet og støver til indtil det næste bryllup eller den næste begravelse, hvor man er tvunget til at have det på. Og det er synd. Derfor har vi her samlet fire gode anledninger til at binde et slips om halsen – og én, hvor man bare skal lade være.

Slips på date

Når du er på date, gælder det om at vise den allerbedste version af dig selv allerede fra første øjeblik. Du vil gerne vise, at du er sød, flot og har styr på dit liv. Og her kan slipset hjælpe. For er der én ting, der viser, at du ikke er en forvirret teenager, så er det slipset.

Men omvendt vil du heller ikke ligne en bedemand på date. Det handler om balance. Prøv derfor slipset med et par chinos og en mønstret, casual jakke. Det kunne fx være en med tern i blå eller grøn. Og med sådan et outfit er du klædt godt på både til en kop kaffe, en drink og en middag.

Slips på kontoret

Gør det nu! I Danmark har vi en formodning om, at hver dag skal være casual friday, og en velklædt mand ved kaffemaskinen kan ofte blive mødt af spørgsmålet, om han er på vej til konfirmation eller bryllup.

Men tro på dig selv, og vær kontorets bedst klædte mand. Bare fordi ingen af de andre gør noget ud af sig selv, behøver du jo ikke følge trop, vel? Et slips til din ensfarvede skjorte og et par kontorstolsegnede bukser kan gøre underværker. For som man siger: Dress for the job you want, not the one you have.

Closeup af model i Lindbergh jakkesæt med skjorte og gult slips
Closeup af model i Lindbergh jakkesæt med skjorte og gråt slips
Closeup af model i Lindbergh jakkesæt med skjorte og stribet slips

Slips i byen

Det er ikke nogen forbrydelse at gøre lidt ud af sig selv, når man er ude med vennerne eller har inviteret kæresten med i biografen. Og er du ude at spise med konen, kan du godt prøve at se ud, som om du har glædet dig.

Et strikket slips er på én og samme tid pænt og afslappet, og så udstråler det hygge. Så er du velklædt til efteråret uden at ligne en, der bare venter på, at frokosten er slut, og du kan komme tilbage på kontoret. Prøv et i en jordtone, et brunt eller rødligt, til en overgangsjakke og en diskret mønstret skjorte.

​Slips til jobsamtale

Til jobsamtalen gælder det om at virke som den professionelle, voksne mand, de altid har manglet, så derfor dukker du selvfølgelig ikke op i udtrådte sko og krøllet T-shirt. Nej, du udstråler overskud og overblik ved at tage et slips på.

I engelsktalende lande signalerer et slips med skrå striber, såkaldte regimentsstriber, traditionelt, at bæreren har et tilhørsforhold til en militær enhed, et prestigefyldt universitet eller en eksklusiv klub. I Danmark er der ikke samme kutyme, alligevel er der en aura af belæst overklasse over sådan en slips, som det er fuldt legitimt at spille på til jobsamtalen.

Derhjemme

Et slips er noget, du tager på, når der skal ske noget: Du skal på arbejde, du skal på date, til middag, til jobsamtale eller noget femte. Det er til, når du skal ud ad døren og møde verden.

Det vil altså sige, at slipsets funktion står i stærk kontrast til at sidde i sofaen og se serier hele dagen lang. Så er det måske snarere nogle løse bukser og en vamset sweater, der hører sig til. Du har jo heller ikke sko på sådan en stille søndag derhjemme, vel?

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 01-04-2022
Foto: PWT Group