Søg her...

Kurv
Kurv

Fem efterårsjakker, der holder hvert år

Model i mørkeblå Bison jakke
Model i mørkeblå Bison jakke

Vi må se det i øjnene – ’The Endless Summer’ har fået en ende. Efter flere måneder med badeshorts, hvide T-shirts og åbenstående skjorter er temperaturen dalet, og skyerne er trukket for sommersolen. Med andre ord er det ved at være tid til at finde de lange bukser – og jakken – frem. Ikke vinterjakken, den kan vi godt vente lidt med, men derimod overgangsjakken, der lægger sig lige ned mellem sommer- og vinterjakken.

Trenchcoat

Når du ifører dig en trenchcoat, ifører du dig en historie. Fremkomsten af jakken kan spores helt tilbage til 1800-tallet, og den blev særligt under første verdenskrig populær blandt soldater i den engelske og franske hær. Efterhånden gjorde trenchcoaten også sit indtog i populærkulturen – hvem husker ikke Humphrey Bogarts ikoniske trenchcoat i ’Casablanca’. I dag er trenchcoaten en uundgåelig modeklassiker og selvfølgelig heller ikke til at komme uden om dette efterår.

Mørkeblå Lindbergh trenchcoat

Parka

Når det kommer til parkajakker, skelner man hovedsagelig mellem to typer: snorkelparkaen og fiskehaleparkaen. Snorkelparkaen, der kan snøres tæt om ansigtet, blev første gang anvendt i 50’erne som del af militærudstyret i meget kolde områder. Fiskehaleparkaen er også udviklet til militært brug og kom i anvendelse nogenlunde samtidig. Fiskehaleparkaen er kendetegnet ved et længere stykke bagtil, der som regel går til midt på baglåret eller under. Parkajakkens store silhuet gør den tidløs i sit udtryk og har da også siden 50’erne været en fast bestanddel af mange mænds garderobe.

Sort Jack's parkajakke

Vindjakke

Intet blæsende efterår uden en vindjakke. I begyndelsen af 1900-tallet kommer en kort jakke, der slutter over hoftepartiet, på markedet. Kendetegnende for vindjakken er dens skrå lommer, men ud over det er jakken at finde i mange forskellige udgaver. Du kender sikkert modellen med strækkrave eller et fast bånd, som flere dekadente herrer som Steve McQueen, James Dean og Elvis Presley er blevet set i.

Sort Lindbergh vindjakke

Peacoat

Jakken, der oprindelig blev båret af folk til søs fra både amerikanske og europæiske flåder, stammer helt tilbage fra 1700-tallet. Karakteristisk for sømandsjakken er et bredt revers, den dobbeltradede lukning og gerne store knapper. Jakken er i tykt uldstof – et levn fra dengang, den blev båret til søs, hvor det var vigtigt at kunne holde sig varm. I dag er peacoaten ikke længere kun for gæve sømænd, men i lige så høj grad for storbyrotter. Og hvis du ikke allerede ejer en, bør den klart være en del af din velassorterede garderobe dette efterår.

Grå Bison peacoat

Uldfrakke

Skal vi tro historiebøgerne, skulle den første af denne type frakke angivelig været produceret af John Crombie. I 1805 oprettede han en uldmølle med sigte på at lave kvalitetstøj, og i 1805 brød Crombie for alvor igennem med en uldfrakke, der gik under navnet ’den russiske frakke’. Den ikoniske uldfrakke passer til stort set alle lejligheder, og i denne sæson må den gerne skeje lidt ud, så prøv noget andet end den klassiske sorte – gerne en i tern.

Sandfarvet Lindbergh uldfrakke
Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 28-10-2022
Foto: PWT Group