Kurv

Tjek på dresscoden? Din guide til sommerbrylluppet

Model i pink Lindbergh jakkesæt og mønstret Lindbergh skjorte
Model i pink Lindbergh jakkesæt og mønstret Lindbergh skjorte

Invitationen til årets bryllupsfest er netop dumpet ind ad brevsprækken. Du har tjek på tid og sted for brylluppet – og ja … selvfølgelig hvem der skal giftes. Gaven er også i hus. Det eneste, du mangler, er tøjet. Som regel vil det kommende brudepar i forvejen proklamere dresscoden i invitationen, og som gæst er du forpligtet til at følge den, fortæller takt- og toneekspert Bill Holmberg. Men selv om dresscoden står skrevet sort på hvidt, kan forvirringen sagtens opstå, når der står white tie, beach formal eller noget helt tredje. Heldigvis guider Bill Holmberg dig her igennem de forskellige wedding-outfits.

White tie – pingvinjakke og hvid butterfly

Står der white tie i bryllupsinvitationen, skal der virkelig dresses up. På dansk kalder vi denne påklædning kjole og hvidt. Her gælder en række stringente regler, fortæller Bill Holmberg.

Jakken:

Her er der tale om den famøse flagermusjakke, der er kort foran og lang bagtil.

Skjorte og vest:

Under din jakke bærer du en hvid stivet skjorte med høj flip. Uden på skjorten har du en hvid stivet vest, der går ned over lænden på de sorte bukser.

Bukser:

Dine bukser skal være forholdsvis højtaljede, så du ikke risikerer at skille på midten mellem buks og jakke. Med andre ord: ikke noget med at bruge smokingbukser til din pingvinjakke!

Accessories:

Butterflyen er en obligatorisk del af dresscoden – og den skal altid være hvid. Til kjole og hvidt bærer du laksko, helst med snøre. Manchetknapper og brystknapper er et must. Alt efter din smag kan du enten vælge guld- eller sølvknapper. Ønsker du en mere diskret udgave, kan du også vælge hvide brystknapper.

Model i bordeaux Lindbergh smoking og sort Lindbergh rullekrave

Black tie – smoking og sort butterfly

Står der black tie i bryllupsinvitationen, er det smokingen, du skal finde frem, forklarer Bill Holmberg.

Jakke:

Her bærer du en smokingjakke. I sommerhalvåret kan du vælge at afvige fra den ellers vante sorte jakke og i stedet bære en hvid. Det er oftest mere behageligt i sommervarmen.

Skjorte:

Under jakken har du en hvid skjorte. Du bestemmer selv, om din skjorte skal have knækflip eller almindelig skjortekrave.

Accessories:

Modsat white tie bærer du her en sort butterfly. Husk også her manchetknapperne, enten i sølv eller guld. På fødderne er det ligeledes lakskoen, du skal ty til.

Formal wear

Jakkesæt og slips

Her lyder dresscoden på pænt jakkesæt og slips, og der er løsnet lidt op for retningslinjerne, når dresscoden er formal wear, fortæller Bill Holmberg, der bl.a. kommer ind på, at du godt kan vælge en farvet skjorte, og det samme gælder i øvrigt jakkesættet.

Accessories:

Normalt vil man bære slips til sit jakkesæt, men du kan også vælge en butterfly – her er valg af form og farve frit. Modsat de to ovenstående dresscodes skal du dæmpe dit valg af sko lidt. Undgå lakskoene. Ligesom kvinderne ikke overshiner bruden, skal mændene ikke overshine gommen. Vælg derfor en finere herresko i mere neutralt materiale, forklarer Bill Holmberg. Skoene behøver heller ikke være sorte. Føler du mere for et par brune, er det dem, du tager på. Manchetknapper er ikke et must, ej heller et no go. Skal du peppe jakkesættet lidt op, kan du vælge at stikke et lommetørklæde i brystlommen på din jakke – som selvfølgelig matcher slipset eller butterflyen.

Dressy casual

Uden slips og med åbenstående skjorte

Rammerne for din påklædning er mere fri, når dresscoden er dressy casual. Du kan fx sagtens undvære slipset til dit jakkesæt og komme med åbenstående skjorte. Pangfarver er også tilladt. Du behøver ikke komme i fuldt jakkesæt – i princippet kan du have et par cowboybukser på til en pæn jakke, siger Bill Holmberg. Dressy casual lægger op til en mere loose tilgang til påklædningen, og hvis der er tale om et sommerbryllup, kan du også bære din vest uden jakke. Bill Holmberg understreger dog, at jakken efter hans mening helt klart hører sig til ved et bryllup.

Model i pink Lindbergh habitbukser og mørkeblå Lindbergh skjorte

Beach formal

Fra T-shirt til storblomstret jakkesæt

Som navnet indikerer, vil det typisk være ved strandbryllupper, at dresscoden er beach formal. Her kan du sådan set komme i sandaler. Bruden vil typisk også have sandaler eller bare fødder – altid en dum idé med høje stiletter i det bløde sand. Du kan roligt vælge et jakkesæt i hør i en lys farve, beige eller hvid, oprulle dine bukser og have åbenstående skjorte under jakken. I princippet er det også helt o.k. at erstatte skjorten med en T-shirt. Er du vovemodig, hvad angår dresset, kan du sagtens komme i et storblomstret jakkesæt, siger Bill Holmberg.

The last reminder

Nu skulle der vist være styr på retningslinjerne for de forskellige dresscodes. Så her til sidst kan du med fordel lige skrive dig de sidste huskeregler, gode fif og et decideret no go bag øret.

  • Du tager først jakken af – uanset dresscode – når brudgommen gør det. (Bærer du ikke jakke ved brylluppet, lader du bare blikket glide videre til næste punkt på listen).

  • Er du typen, der har tendens til at svede meget, måske især her i sommervarmen, så medbring en ekstra skjorte, så du kan skifte i løbet af aftenen.

  • Dine sokker skal altid passe til skoenes farve. Så bærer du sorte sko, har du sorte sokker på, og bærer du brune sko, har du brune sokker på. Det samme gælder bæltet: Sorte sko er lig med sort bælte.

  • Invester i et par nye boksershorts, vær velplejet, og skur dine negle. Har du designer stubble, sørger du også lige for, at der er tjekket op på skægget.

  • Shorts er no go ved et bryllup. Der er selvfølgelig en undtagelse, hvis der er tale om en temafest.

  • Husk at følge dresscoden – det er brudeparret, der sætter stilen. Og hvis ikke brudeparret har skrevet, hvad dresscoden er, så ring og forhør dig!
Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 06-05-2022
Foto: PWT Group