Slutspurt - Sidste chance!

Spar op til 70%

Gratis retur - TøjekspertenGratis retur
1-2 dages levering - Tøjeksperten1-2 dages levering
Gratis fragt - TøjekspertenGratis fragt v/ 499,-
Byt i 365 dage - TøjekspertenByt i 365 dage
Kurv

I tvivl om tøj til brylluppet? Vi guider dig til det helt rigtige jakkesæt

Model i Lindbergh jakkesæt, Lindbergh vest og skjorte med slips
Model i Lindbergh jakkesæt, Lindbergh vest og skjorte med slips

Når vi nærmer os forår og sommer, begynder bryllupssæsonen at gå rigtigt i gang. Men er du ikke sikker på, hvad der er acceptabelt at tage på som gæst til bryllup? Eller er du den heldige, der endelig kan sige JA, men stadig mangler tøj til den store dag? Så kan vi hjælpe med råd til den rette etikette for jakkesæt til bryllup.

Hvilken farve?

Efter vores mening er der én slags påklædning, der er passende til et bryllup: jakkesættet. Men eftersom et jakkesæt er en af de større investeringer i herregarderoben, er det nødvendigt at gøre en smule forarbejde, inden du begiver dig ud i junglen af farver, pasforme og mønstre. Én af de første ting, du skal tænke på, er farven på dit jakkesæt. Ejer du ikke et jakkesæt i forvejen, så er det en god ide at starte ud med ét i en af de mest almindelige farver: mørkeblå, eller navy eller selvfølgelig klassikeren over dem alle - Et sort jakkesæt. Et mørkeblåt jakkesæt kan du sagtens bruge til brylluppet, også selvom det er sommer. Og en ekstra bonus er, at du også let kan inkorporere det i din garderobe efter den store dag.

Det mørkeblå jakkesæt klæder rigtigt mange mænd på grund af den dybe, mørke farve. Men er du ikke til det mørke, så kan du også sagtens vælge et gråt jakkesæt. I de grå sæt har du generelt to muligheder: mørkegrå eller lysegrå. Det mørkegrå jakkesæt er lidt mere anvendeligt til andre begivenheder – det er de mørke jakkesæt generelt. Men derfor kan du sagtens gå efter det lidt lysere, og eventuelt senere anskaffe dig et mørkt jakkesæt.

Hvis du elsker farve og ikke har noget imod at gå væk fra det helt traditionelle, så kan du vælge et jakkesæt i en lidt mere vovet farve. For eksempel sandfarvet eller et sæt i en mørk grøn farve, som også kan være ganske elegant – for eksempel olivengrøn. Skal det være vildere, kan du vælge frit: hvidt, rødt, lilla eller måske turkis? Husk dog at dit tøj skal afspejle den dresscode, der er valgt til brylluppet.

Se vores store udvalg af jakkesæt her

Stativ med hængende skjorter og blazere

Den svære pasform

Det er ekstremt vigtigt, at dit jakkesæt sidder helt perfekt på dig. Det lyder måske overdrevet, men ligeså snart sættet er en smule for lille og stramt, ligner du en, der har genbrugt et jakkesæt fra dengang du var lidt smallere alle de rigtige steder. Omvendt er det heller ikke klædeligt, hvis jakkesættet er for stort – du kommer til at se for stor ud og det fjerner den formelle følelse, som jakkesættet normalt giver.

Det skal siges, at der er meget få mænd, der har de perfekte mål til et standard jakkesæt. Som oftest er ærme- eller benlængden lidt for lang eller kort. Her er det bedst, at tage den lidt lange version og bagefter få det lagt op hos en skrædder. Det kan du naturligvis få rådgivning om og hjælp til i din lokale butik. Den helt rigtige pasform gør nemlig, at du ser ekstra poleret og stilfuld ud.

​Stof og mønster

Der er ikke så mange retningslinjer i forhold til, hvilket stof du ønsker til dit jakkesæt. Mange jakkesæt er lavet i uld, hvilket altid giver en lækker kvalitet. Fordelene ved et jakkesæt i uld er blandt andre, at de er mere slidstærke og kan fås i mange forskellige typer. Derudover er der den store fordel, at uld krøller mindre end mange andre materialer. Det gør det lettere at holde stilen hele dagen og natten igennem, og desuden er det lettere at vedligeholde jakkesættet. Det er også en fordel, at uld er smudsafvisende, så du kan være mindre bekymret, hvis brylluppet skal være udenfor.

Det eneste mindre positive ved uld er dog, at det ikke er et optimalt stof til et sommerbryllup! Her kan du eventuelt vælge et lettere materiale, for eksempel hør eller et blandingsmateriale. Hvis du foretrækker at have en smule stræk, kan du med fordel vælge en blanding med elastan (også tit kaldet stretch). Så er der ofte en smule mere bevægelighed. Du kan også opnå ekstra bevægelighed ved at vælge en habitjakke med to slidser i stedet for en. Det vil for de fleste også gøre, at jakken falder lidt flottere end ved en enkelt slids.

Hvis du vil holde dig i den meget formelle, klassiske ende, så skal du undgå jakkesæt med mønster. Det sorte jakkesæt er klassisk, elegant og tidsløs. Generelt er tommelfingerreglen, at hvis du skal til en formel lejlighed, så skal du skrue ned for mønsteret. Så til et bryllup vil vi ikke som udgangspunkt anbefale mønster – medmindre du som gom er super stilbevidst og ved lige præcis, hvad der virker for dig. 

Model i sort Lindbergh jakkesæt, hvid Lindbergh skjorte og sort slips

Tilbehør til jakkesættet

Det allervigtigste stykke tilbehør til et jakkesæt er skjorten – den er svær at komme udenom. Du skal selvfølgelig have en skjorte, der sidder godt. Her er det meget individuelt, hvad der passer til ens krop og om man foretrækker en strammere pasform. Skjorten skal dog ikke være for løs, da den så vil bule og sidde akavet under jakken. Farven på skjorten skal afhænge af hvilken farve selve jakkesættet er, dog er den hvide skjorte et sikkert hit i de allerfleste tilfælde. Generelt kan det siges, at en hvid eller lyseblå skjorte passer godt til de fleste farver. Vil du gerne have et helt klassisk look, kan du vælge det mørkeblå jakkesæt og kombinere med en hvid skjorte.

Shop alle vores formelle skjorter her

Når du har valgt farve på jakkesæt og skjorte, skal du til at bestemme dig for hvor meget ekstra tilbehør, du gerne vil have. De mest gængse former for tilbehør er slips og eventuelt pynteklud. Her er der forskellige meninger om, hvordan de skal matche. Nogen mener, at slips og pynteklud ikke må matche mens andre er tilhængere af looket. Her afhænger det lidt af, hvor meget du gerne vil larme. Til det mere formelle, afdæmpede look der passer til et bryllup, skal du vælge slips der passer tone-i-tone med dit jakkesæt eller hvor én af farverne matcher jakkesættet.

Find det perfekte tilbehør lige her

At vælge det rette tilbehør til jakkesættet afhænger dog også af, om du er gom eller gæst. For som gom skal du huske, at hverken slips eller pynteklud må overskygge din knaphulsblomst – som jo er en essentiel del af bryllupsbeklædningen.

3 outfits du kan bruge til brylluppet

Er du stadig i tvivl om, hvilken stil du skal vælge? Vi har gjort det let for dig med disse tre sæt, som kan inspirere dig. Et godt råd er, at starte med det mest klassiske og bevæge dig videre til de mere vovede sæt, når du føler dig komfortabel i jakkesættet og er helt sikker på din stil.

Klassikeren

Det bedste begynderjakkesæt og en evig klassiker. Det mørkeblå jakkesæt kan bruges i de fleste sammenhænge, og det er altid et sikkert valg til brylluppet. Dette gælder både for sommer- og vinterbryllup. Den mørke farve gør det let at kombinere med farvet tilbehør eller holde det neutralt med matchende farver. Vælg en hvid eller lyseblå skjorte og et ensfarvet, mørkt slips. Skoene kan både være de klassiske sorte eller et par brune.

Model i blåt Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte

Den farverige

Hvis dresscoden til brylluppet er mere afslappet, kan du vælge et farverigt jakkesæt. Her er der ret frie rammer for, hvad du kan vælge, men husk på at du ikke skal trække opmærksomheden væk fra brudeparret. Medmindre du har en meget specifik stil, er det bedst at holde sig lidt tilbage med tilbehør, når du har et farverigt jakkesæt på. Så holder du dig stadig formel og stilfuld.

Model i turkis Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh T-shirt

Med mønster

Et diskret mønster er også acceptabelt til et bryllup, men igen skal du sikre dig, at dresscoden tillader det. Så skal du nemlig holde dig til ensfarvet. Men et mønstret jakkesæt, gerne ternet eller stribet, kan sagtens være stilet. Hvis du vælger mønster, kan du med fordel vælge et lidt mørkere jakkesæt, hvor mønstret ikke overdøver hele looket.

Model i ternet Lindbergh jakkesæt

Dresscode for jakkesæt

Ærmelængde

Ærmet skal som hovedregel gå til, hvor håndleddet slutter og hånden begynder, så jakkeærmet er cirka 1,5cm. kortere end skjorteærmet.


Benlængde

Generelt siger man, at kanten på bukserne skal hvile på skoens overside. Her er dog lidt mere frihed, og du kan godt vælge bukser, der er enten lidt længere eller lidt kortere.


Knapper

Hvordan lukker du jakken foran? Der afhænger en smule af, hvor mange knapper du har – 1, 2 eller 3. Men reglen er: Always, maybe, never. Altså: altid knappe den øverste (eller den eneste), du vælger selv om du vil knappe den midterste (ved tre knapper), og aldrig den nederste (ved to og tre knapper). Husk dog, at du skal knappe helt op, hver gang du sætter dig ned.


Sko

Det hurtige råd til sko er: vælge sorte! De er det sikre valg de fleste gange – og bruger du sort jakkesæt, er de det eneste valg. Dog er brune sko også meget brugt til mange farver, og det er ofte et rigtigt godt valg. Bruger du også bælte, skal det matche farven på skoene.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 22-04-2022
Foto: PWT Group