Kurv

Den store guide: Find jakkesættet til sommerens bryllupper

Model i lysegråt Lindbergh jakkesæt
Model i lysegråt Lindbergh jakkesæt

Jakkesættets farve

Måske den allervigtigste – og i hvert fald den første – beslutning når det gælder jakkesæt til bryllup er farven. Mange tænker automatisk på et sort jakkesæt, men medmindre det er brylluppets dresscode, er det sorte jakkesæt kun ment til begravelser, og der står bryllupsfesten jo i stærk kontrast. Et af de allermest populære valg er et mørkeblåt jakkesæt. Det er tidløst og passer ind i de fleste sammenhænge, uanset om brylluppet er meget formelt eller mere afslappet.

Hvis du elsker farve og ikke har noget imod at gå væk fra det helt traditionelle, så kan du vælge et jakkesæt i en lidt mere vovet farve. For eksempel sandfarvet eller et sæt i en mørk grøn farve, som også kan være ganske elegant – for eksempel olivengrøn. Skal det være vildere, kan du vælge frit: hvidt, rødt, lilla eller måske turkis? Husk dog at dit tøj skal afspejle den dresscode, der er valgt til brylluppet.

Jakkesættets pasform

Det allervigtigste, når du overvejer hvilken pasform dit jakkesæt skal have, er hvad der vil klæde dig bedst. Er du slank, vil et slim fit jakkesæt se rigtigt godt ud. Har du derimod brede skuldre, kan det være bedre at vælge noget med mere bevægelsesfrihed.

Model i blå Lindbergh blazer og lyseblå Lindbergh skjorte

Og husk, at du altid kan få dit jakkesæt tilpasset hos en skrædder. Så er jakken eller bukserne lidt for lange, kan de nemt lægges op. Jakkesættet skal passe til dig, og ikke omvendt.

Der er visse tommelfingerregler, som man traditionelt følger, når man skal købe jakkesæt. Her er det igen længden, der er vigtig: ærmet må ikke gå længere ned end til håndrodsknoglen. Og hvis du har en skjorte indenunder, er det god stil at man kan se godt halvanden centimeter af skjortens manchet, når man står med hænderne ned langs siden.

Når det gælder bukselængden, er reglerne her lidt mere udflydende. I det klassiske look går bukserne lige præcis ned og rammer skoens overside. Men de seneste år er stumpede bukser blevet mere og mere populære, og dermed kan du også vælge et par mere stumpede bukser til dit jakkesæt. Du skal bare være opmærksom på, at det kan gøre looket en smule mindre formelt, så vær opmærksom på om de passer ind i brylluppets stil.

Jakkesættets tilbehør

Det allervigtigste stykke tilbehør til et jakkesæt er skjorten – den er svær at komme udenom. Du skal selvfølgelig have en skjorte, der sidder godt. Her er det meget individuelt, hvad der passer til ens krop og om man foretrækker en strammere pasform. Skjorten skal dog ikke være for løs, da den så vil bule og sidde akavet under jakken. Farven på skjorten skal afhænge af, hvilken farve selve jakkesættet er, dog er den hvide skjorte et sikkert hit i de allerfleste tilfælde. Generelt kan det siges, at en hvid eller lyseblå skjorte passer godt til de fleste farver. Vil du gerne have et helt klassisk look, kan du vælge det mørkeblå jakkesæt og kombinere med en hvid skjorte.

Mens kvinderne har relativt frie rammer, når det gælder bryllups-outfittet, er mænd noget mere begrænset af tøjetiketter. Derfor er vesten, lommekluden og slipset nogle af de få steder, hvor man kan skeje lidt ud og sætte et mere personligt præg på påklædningen. Du kan derfor godt vælge et slips i en lidt mere vovet farve. Vil du have et mere unikt præg, så kombiner med en lommeklud. Her skal du huske, at slips og klud gerne må være samme farve, men det kan blive for voldsomt, hvis de også har samme mønster. Du kan også tilføje en matchende vest til jakkesættet. Vesten er nemlig også en oplagt mulighed i forhold til at skille sig lidt ud fra resten af de mandlige gæster og deres jakkesæt.

Model i blåt Lindbergh habitjakke, lyseblå Lindbergh skjorte og slips
Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 06-05-2023
Foto: PWT Group