Søg her...

Kurv
Kurv

Brug dit jakkesæt til daglig

Model i Lindbergh jakkesæt på skateboard
Model i Lindbergh jakkesæt på skateboard

Hvis du tænker, at et jakkesæt er ubehageligt at have på og at det kun er til formelle begivenheder, så har vi gode nyheder – det er slet ikke tilfældet! Især ikke hvis du spørger salgsassistent Jesper Lindstrøm: ”Mænd er blevet bevidste om, at et jakkesæt ikke kun kan bruges til store fester, men også til en god bytur eller hyggeligt restaurantbesøg – tøjet skal kunne mere og bruges”. Så hvis du er træt af at have et jakkesæt, der samler støv bagerst i skabet, eller du ikke er helt overbevist om, at du skal investere i et nyt, så læs videre i vores guide til at bruge jakkesættet til daglig.

Sådan styler du jakkesættet

Klasikkeren

Hvordan kan du så bruge jakkesættet til hverdag? Her afhænger det blandt andet af, hvordan du normalt går klædt. Hvis du er vild med den udstråling, et jakkesæt giver, så kan du gøre det mindre formelt ved at have noget andet end en skjorte indenunder. Vælg for eksempel en rullekrave i lækker merinould, der nedtoner det formelle, man normalt forbinder med et jakkesæt. Tilføj et par afslappede sko, og så kan du sagtens bruge sættet til daglig. ”Kig dig selv i spejlet og spørg: ’hænger det sammen?’” råder Jesper Lindstrøm. ”Bliver skoene for pæne til, så dress dem ned” og gem de pæne sko til de gange, du skal til fest og bruger jakkesættet med en kvalitetsskjorte indenunder.

Model i brunt Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh strik

Brug bukserne for sig

En anden nem måde at bruge dit jakkesæt, eller dele heraf, i hverdagen, er at sætte bukserne sammen med en mere afslappet overdel. Her kan du både vælge en strik i god kvalitet og en helt klassisk, enkel T-shirt – for eksempel i brændt orange, som er en af efterårets populære farver. Jesper Lindstrøm råder til at bruge outfittet med et par sneakers. De skal dog ikke blive alt for afslappede, så vælg et par hvide eller sorte sneakers i skind.

Model i blå Lindbergh habitbukser og lyseblå Lindbergh skjorte

Brug jakken for sig

Vil du hellere bruge jakken for sig selv, så har du også masser af muligheder for det. Brug den med et par sandfarvede chinos eller et par jeans for et mere pænt hverdagslook. Men husk at være opmærksom på dit jakkesæts farve: ”En sort habitjakke er for hård en kontrast til et par jeans eller club pants. Der er den blå lidt blødere og lidt nemmere at kombinere” siger Jesper Lindstrøm. En anden vigtig ting at bemærke er, hvor fint dit jakkesæt er. Hvis det er for fint, passer det ikke godt til mere afslappede bukser.

Model i pastelgrøn Lindbergh poloshirt
Model i sort Lindbergh jakkesæt og hvid Lindbergh skjorte

Find den rigtige størrelse

Når du skal investere i et nyt jakkesæt, er der flere ting du skal være opmærksom på i forhold til pasformen – og det gælder især i forhold til længden på både ærmer og ben. For ærmelængden gælder det, at ærmerne skal gå cirka til det sted, hvor håndleddet bliver til hånd (ved håndledsknoglen). Det er også fint, hvis ærmet går en centimeter længere ned over hånden, men så heller ikke længere! Der skal nemlig være plads til, at skjorten kan ses under jakkesættets ærme. Og husk, at ærmelængden ikke testes ved at strække armene frem! I stedet skal du knappe den øverste knap og så lade armene hænge afslappet ned ad siden.

Benlængden kan også være svær at vurdere. Men her har Jesper Lindstrøm en enkel regel: ”Bukserne skal kun lige gå ned, så de slår et knæk foran skoen, når du står op. De må ikke hvile på skoen”. Er bukserne for lange, men passer i livet, så skal du ikke gå en størrelse ned. Brug i stedet lidt ekstra på, at få lagt bukserne op ved en skrædder, så de passer perfekt til dig.

Tilpas jakkesættet

"Det er jo en investering”. Jesper Lindstrøm er enig i, at et jakkesæt er den type tøj, der ligger i den dyre ende af skalaen. Og derfor er det også surt, hvis man kun får det brugt et par gange om året – for der er faktisk mange muligheder i et jakkesæt. Men hvad skal du overveje, inden du køber et jakkesæt? Det allervigtigste er, at det sidder godt på dig. Det gør en stor forskel for, hvordan du tager dig ud og samtidig for, hvordan du har det. Og her kan du ikke altid regne med, at et jakkesæt naturligt vil sidde perfekt på dig. Men du har flere muligheder for at tilpasse sættet, så det er perfekt til lige din krop. Det er muligt både at få et jakkesæt, hvor du kan vælge forskellige størrelser på bukser og jakke. Altså en habit, der består af habitjakke og habitbukser i samme metervare. For nogle kropstyper vil det være nemmere at finde et godt match, hvis du ikke skal tænke på at vælge begge dele i samme størrelse. Men har du forelsket dig i et samlet sæt, så er det slet ikke umuligt, at det kan klæde dig lige så godt. Jesper Lindstrøm råder til, at du vælger et sæt, hvor jakken passer rigtigt godt. Så har du mulighed for at få bukserne rettet til ved en skrædder, og så har du et sæt der bare spiller.

Find alle vores jakkesæt her

For at se dette indhold skal du tillade følgende cookies:

 • Marketing
 • Statistiske

​Gode råd til jakkesættet

Der findes masser af gode råd til, hvordan du sikrer dig god stil i jakkesættet. Trenden i år er, at man personliggør sin stil og for eksempel vælger et jakkesæt i en helt anderledes farve eller prøver en anden type skjorte under. Men for Jesper Lindstrøm er der nogle specifikke tips, der altid går igen, og som han selv følger:

 • Altid køb i samme metervare
  Har du et gammelt jakkesæt, hvor du for eksempel kun kan passe jakken, så kan du ikke lave dit eget sæt ved at købe et par nye bukser. Her råder Jesper Lindstrøm til, at du enten får lagt bukserne ud eller ind, eller at du køber et helt nyt sæt.

 • Få sættet rettet til
  ”Det er de færreste, der køber et jakkesæt uden at justere livet ind eller ud” – så du skal ikke tro, at du er den eneste, der ikke kan bruge bukser og jakke i samme størrelse. Hvis du gerne vil holde dig til et budget, så køb et billigere jakkesæt og få det rettet til. Så kan du kombinere med en lidt mere lækker skjorte for at gøre looket mere formelt.

 • Brug dit jakkesæt!
  ”Vi kan godt lide, at man bruger sit tøj” siger Jesper Lindstrøm. Han så gerne, at flere mænd trak i habitjakken eller -bukserne til daglig. ”Et jakkesæt løfter bare. Det gør, at man ligner man har gjort sig umage – for det må man gerne”.
Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 06-01-2023
Foto: PWT Group