Det lærte Don Draper
os om jakkesættet

Mad Men

Foto: Netflix - Mad Men

'Mad Men' er muligvis den mest stilsikre tv-serie til dato. Især var hovedpersonen og anti-helten Don Draper altid iklædt jakkesæt, der fik ham til at stå knivskarpt. Lur her med på nogle af reklamemandens små jakkesætstricks her.

Tv-serien 'Mad Men' er sat på et Manhattan-reklamebureau i 60'erne og har den succesfulde, charmerende anti-helt, alfahan og reklamemand Don Draper som seriens hovedperson.

Med sine syv sæsoner (fra 2007 til 2015) var 'Mad Men' en megasucces, der undervejs og efterfølgende skulle vise sig som toneangivende. En bølge af tv-serier og film sat i samme tid og med øje for nostalgi og mode fulgte i kølvandet, men fordi seriens stilistiske niveau var så højt, inspirerede den samtidig boligindretning, cocktailbarer og ikke mindst moden.

Store modehuse som Prada og Louis Vuitton lod til at være inspireret af seriens kostumer, mens det amerikanske tøjmærke Banana Republic gik så langt som til at lancere en 'Mad Men'-kollektion.

Men det var seriens evne til at inspirere herremoden, der gør den helt unik. For mens der har været talrige tv-serier, som har været inspiration for kvinderne, blev 'Mad Men' meget muligt den første tv-serie siden 80'ernes 'Miami Vice' med opsmøgede blazerærmer, der direkte inspirerede og gjorde det skræddersyede klassiske jakkesæt smart igen.

På det travle reklamebureau er Don Draper nemlig, mellem elskerinder, møder og kontorsjusser, altid ulasteligt klædt i skræddersyet jakkesæt ligesom resten af de mandlige kolleger. Alligevel er det Don Draper, der altid tager sig bedre ud, når han træder ind i billedet. Bevares, Jon Hamm - skuespilleren, der spiller Don Draper - er unægtelig en flot mand, og det hjælper selvfølgelig altid på et jakkesæt. Men det er de små detaljer i hans jakkesæt, der gør, at han ikke blot står skarpt, men knivskarpt i så godt som alle seriens scener.

Vi har kigget nærmere på, hvad Don Draper kan lære os om at stå knivskarpt i et jakkesæt.

Det enkle grå jakkesæt

Selv om Don Draper uden tvivl hører til kategorien af mænd, der, når han træder ind, indtager et rum og trækker al opmærksomhed til sig, så skyldes det ikke, at hans jakkesæt 'larmer'. Tværtimod synes Don Drapers jakkesætsmantra at være, at det skal være afdæmpet, simpelt og tidløst. Sagt på en anden måde: Det skal ikke være jakkesættet, folk lægger mærke til, men dig, der tager dig særlig godt ud i det jakkesæt. Vi ser ikke Draper i et gult jakkesæt eller en rød skjorte. Skjorten er altid den klassiske hvide skjorte, mens selve jakkesættet typisk er holdt i neutrale grå nuancer.

Mad Men

Foto: Netflix - Mad Men

Dog var Don Drapers jakkesæt altid gjort med et subtilt mønster, der, når man kom tættere på, gav det grå stof lidt liv.

V-formen

Ser vi på jakkesætsjakken, er den i Don Drapers tilfælde ofte bred i skuldrene og hen over brystet. Ned mod taljen retter jakken ind, så den nærmest får form af et V. Skulderpuderne er skarptskårne, hvilket automatisk trækker opmærksomheden ud mod skuldrene og får dig til at fremstå bredere. Det er altså en jakke, der ikke sidder for tæt. Ikke dermed sagt, at vi skal gå Donald Trump i bedene og iklæde os et næsten komisk for stort jakkesæt, men lad jakken sidde til kroppen, uden at den går hen og bliver direkte kropsnær.

Djævlen sidder i de simple detaljer

Men jakkesættet er egentlig kun begyndelsen. Djævlen sidder som sagt i detaljen, og her hører slipset bestemt til en af djævlens detaljer i Draper-looket. Normalt siger man, at slipset er et af de eneste steder, hvor vi mænd kan skeje lidt ud ifølge jakkesætsetiketten. Sandt nok, men skæver vi til vores jakkesæts-guru, så skal der heller ikke skejes for meget ud. Jo, der kan sagtens komme striber på, og du kan også godt tillade dig det 70'er-gule slips, men som oftest er slipset holdt i mørke nuancer - med eller uden striber. Drapers slips er konsekvent tynde - igen for ikke at larme - og går ned, så de rammer lige over bæltekanten. Slipseknuden bindes i den simple four-in-hand-knude, der gør tricket uden at gøre så meget væsen af sig. Men glem ikke den minimalistiske slipsenål, for selv om den muligvis er en lille detalje, hører den sammen med manchetknapperne til de vigtige og underspillede detaljer, der gjorde, at Don Draper ikke blot stod skarpt, men knivskarpt i sit jakkesæt.

Lommekluden hører ligeså til en af de vigtige detaljer. Igen handler det om ikke at larme med en rød lommeklud, der stritter opmærksomhedskrævende op fra brystlommen i en trekant. Drapers lommeklud er hvid og bliver konsekvent foldet efter den diskrete og tidløse firkant kaldet Presidential. Den noteres, men ikke mere end det. For bæltet gælder samme mantra selvfølgelig: Hold det simpelt, hold det afdæmpet, og hold det klassisk.

Klider: realmenrealstyle.com, manofmany.com.