Droneekspert: -
"De her 3 nybegynder-droner er
oplagte til ferien"

Droner på ferien

Foto: Getty Images

Med en hobby-drone kan du bogstavelig talt højne kvaliteten af din næste feries billeder og film. Men hvilken drone skal du starte med som nybegynder? Vi har spurgt en ekspert.

Taster du 'Vacation Drones' (ferie-droner) ind som søgeord på YouTube, vil du snart se rækker af YouTube-videoer, skudt af amatører på ferier verden over, men med en kvalitet, der mimer en milliondyr reklamefilm for et større dansk rejsebureau.

Som med en helikopter bliver vi som seere hejst op i atmosfæren, så vi får bjergtagende panorama-udsigter ud over bjerge, have og byer, som ingen selfie-stick i verden kan konkurrere med.

Står du selv over for en rejse, og ligger hightech-legebarnet dig ikke så fjernt, kunne en drone meget vel være din næste investering.

Mavic droner

De 3 begynder-droner

Det store spørgsmål er blot, hvilken drone man skal forsøge sig med, for ligesom væksten i salget af hobby-droner ifølge Business Insider stiger med godt og vel 30 % årligt, stiger udvalget af droner også markant, og da det endnu ikke er en helt billig hobby, kan det hurtigt virke uoverskueligt at skulle kaste sig ud i et drone-køb.

Spørger man Thomas Rafn-Larsen, store manager hos droner.dk, vil et godt udgangspunkt for en begynderdrone være enten en Spark, Mavic Air eller Mavic Pro.

"De er designet til at være transportvenlige," fortæller han om de tre droner, der alle kan holdes i hånden, og hvis fylde kan halveres, fordi det er muligt at lægge arme og propeller ind til kroppen.

"På den måde er alle tre droner også ret perfekte at pakke med i tasken til ferien, mens de samtidig vinder på at være relativt nemme at sætte op og styre. De er ikke så dyre, og styrter du med dem, går de ikke så nemt i stykker, som de større og tungere droner kan gøre," fortæller Thomas Rafn-Larsen.

Helt billige er de nu ikke. Den billigste - en Spark-drone - med startpakke vil koste dig i omegnen af 5.000 kr., mens den dyreste model - en Mavic Pro med tilhørende startpakke - vil stå dig i ca. 11.000 kr.

Dog mener Thomas Rafn-Larsen ikke, at du til Mavic-modellerne nødvendigvis behøver en startpakke. Det er primært ekstra batterier og multioplader, som du vinder ved startpakkerne hos de modeller. Uden startpakkerne her sparer du godt og vel 2.000 kr. Til gengæld er startpakken uundværlig, når det gælder Spark-dronen, mener han.

"Du får ingen kontrolenhed, medmindre du køber Spark-modellens startpakke. Kontrolenheden er ret essentiel, for alternativet er, at du så bare styrer dronen via din telefon. Det er langtfra optimalt, hvis du spørger mig."

Men start med en Spark

Skulle droneeksperten selv vælge en af de tre droner til en tur til Thailand eller en sommerferie i Kroatien til sommer, ville han vælge en Mavic Air.

"Den er rigtig fed til prisen, fordi du virkelig får et kvalitetskamera," forklarer han med henvisning til Mavic Airs kamera, der kan optage video i 4K med op til 30 billeder i sekundet og en bitrate på 100 Mbps, der gør slowmotion-funktionen mulig.

"Men snakker vi en, der er helt grøn udi droner, så start med en Spark. Især hvis det i første omgang bare handler om at finde ud af, om det her med droner er noget for dig. Spark har et fornuftigt kamera - det er ikke 4K som de to andre, men det kan rigtig meget. Fx har det en panorama-funktion, hvor du kan tage billeder, der svarer til 32 megapixel," siger han.

"Bliver du bidt af det, kan du jo altid opgradere til en Mavic Air. Hvis man så finder ud af, at det her er sgu ret sjovt, og man gerne vil have lidt mere flyvetid ud af sin drone, hvilket folk som regel først opdager, når de er kommet i gang med at flyve droner, så er Mavic Pro helt oplagt til sidst."

Du kan læse mere om dronerne her samt få styr på reglerne for flyvning af droner i Danmark her.