7 huskeregler til dit næste jakkesæt

Hvor lange skal ærmerne være? Bukselængden? Og hvordan sikrer du, at blazeren sidder rigtigt over brystet?
7 huskeregler til dit næste jakkesæt

Af: Jesper Lindstrøm

Typisk vil det være spørgsmålene, der melder sig, når du står i prøverummet med jakkesættet, der gerne skulle kunne holde de næste mange sæsoners bryllupper, konfirmationer og nytårsaftener.
Derfor har vi allieret os med Tøjekspertens helt egen jakkesætsekspert. Jesper Lindstrøm har guidet og vejledt kunder i jakkesætsetikette gennem de sidste 10 år i Tøjekspertens butikker. Mantraet hedder, at skal man bryde reglerne, kræver det, at man kender dem.
Med det in mente har vi her fået ham til at opridse syv jakkesætsregler, der bestemt er værd at notere sig til næste gang, du står i prøverummet med et jakkesæt.

Ærmelængde

Det er et scenarie, han har set udspille sig tusindvis af gange: Manden tager jakken på, knapper begge knapper i og strækker så armene frem, som sad han på en Harley. Resultat: Ærmerne ryger op til midten af armen, jakken strammer over ryggen, og konklusionen bliver, at så må jakken jo være for lille.

”Af den grund vælger mange en jakke, der er for lang i ærmerne. Det betyder, at når de har jakken på, kan de nå ærmet med fingrene, og så bliver jakken hurtigt nusset, fordi man automatisk kommer til at gå og nusse med den,” forklarer han.

Ærmelængden skal ikke gå meget længere ned end en centimeter over håndrodsknoglen, så skjorten stikker halvanden centimeter frem, når man tager den på.

”Når du tester jakkens længde, så knap kun den øverste knap – den nederste knap skal altid være åben! – og hold så armene ned langs siden. Så ser du, om den passer i længden.”

Brystkassen

”Når man knapper sin blazerjakke, knapper man altid kun den øverste knap. Grundreglen er, at reverset skal sidde glat ind til brystet, men da mange jakkesæt bliver lavet lidt smallere i dag, kan det lidt uheldigt få reverset til at stritte,” forklarer Jesper Lindstrøm. Han mener derfor, at det her må være en vurderingssag: Skal man et nummer op og gå på kompromis med skulderbredden, eller skal man vælge den rette størrelse, men lade jakken stå åben og derved sikre den pæne silhuet bagfra?

”Jeg er en lille, tæt mand med en stor mave, hvor det med nogle af mine jakker kan være udfordrende at få knappet dem. Der er det vigtigt, at man ikke laver en ’prins Henrik’ og knapper den nederste knap, fordi den kan man nå.”

Skuldrene

Skulderpude og overarm skal flugte, hvorfor det anbefales, at du får hjælp af ekspedienten.

”Jeg stiller mig altid bag ved kunden, der har hænderne ned langs siden. Kan jeg med håndfladerne køre fra overarmene op og flugte direkte med skulderpuden, så sidder den rigtigt,” forklarer Jesper Lindstrøm. Er du alene og skal tjekke med jakkesættet hjemme i skabet, skal skulderpuden gå en halv centimeter ud over selve skuldrene.

Jakkesætsfarver

”Ofte efterspørger folk et sort jakkesæt, hvis de ikke er vant til at gå i jakkesæt. De tænker, at sort passer til alt,” fortæller Jesper Lindstrøm.

”Men der må jeg altså irettesætte dem, for det er reelt set kun til bryllup og begravelse, at det sorte jakkesæt fungerer. Resten af tiden virker det grå eller blå jakkesæt bedre,” forklarer han.

Hvis man er på udkig efter jakkesættet, der passer til alt, foreslås det mørkeblå jakkesæt.

”Her kan du altid tone det op eller ned. En mønstret skjorte, hvis det er en sommerfest, du skal til, eller en hvid skjorte med mørkeblåt slips, hvis det skal være stilrent til en begravelse.”

Skjorten

Skjorten kræver ingen jakkesætsekspert, blot sund fornuft.

”Har du erhvervet dig et jakkesæt i lækker kvalitet, så lad skjorten være det samme. Invester i en pæn og glat skjorte. Og husk nu at stryge den. Om den er strygefri eller ej, så bliver den bare lækrere af, at du stryger den inden brug.”

Bukselængden

Her er der heller ikke så meget at rafle om.

”Bukserne skal kun lige gå ned, så de slår et knæk foran skoen, når du står op. De må ikke hvile på skoen.”

Jespers tip: ”Lad nu være med at spare de der 250 kr., hvis ærmerne eller bukselængden er for lang. Få rettet jakkesættet til. Det er ikke der, du skal spare.”

Sko og bælte

Sko og bælte skal passe sammen. Længere er den ikke, og her er reglerne ret klare.

”Brune sko og brunt bælte går sammen med det blå jakkesæt, mens sorte sko og sort bælte går sammen med det grå og sorte jakkesæt.”