Gratis fragt v/ 499 kr.
Levering 1-2 hverdage
Gratis retur & Byt i butik
Byt i 365 dage
Gå til klub

Slips vs. butterfly: Hvornår skal du vælge hvad?

Foto: Getty Images

Hvad du vælger at binde om halsen til fx brylluppet, businessmødet eller middagen med konen, har langt større betydning, end de fleste lige tænker over. Tøjekspert Jesper Lindstrøm giver her sine bedste bud på, hvornår du klart skal gribe slipset, og hvornår butterflyen er det sikre valg.

 

Der er flere teorier om, helt præcis hvordan og hvornår det første slips og den første butterfly så dagens lys. Nogle mener, slipset havde sin begyndelse som kravat på de kroatiske soldater under trediveårskrigen, mens butterflyen sandsynligvis udelukkende blev opfundet som en praktisk måde at holde kraven sammen på skjorten – frem for at være en dekorativ detalje.

Uanset hvordan det startede, var det først mange år senere, de to halsbind for alvor ændrede form til en accessory og gjorde deres indtog i modeverdenen.

I dag lever både slips og butterfly i bedste velgående i herregarderober verden over, og selv om begge bruges til at binde om halsen, når vi skal stå ekstra skarpt ud, er der stor forskel på, hvilke anledninger de to beklædningsgenstande typisk bruges til, og ikke mindst hvad de siger om dig, når du har dem på.

Vi har talt med tøjekspert og salgsassistent Jesper Lindstrøm for at få hans bedste råd til, hvornår du skal slå slipset om halsen, og hvornår du i stedet skal binde sløjfen.

 


Foto: Getty Images

Slipset – fra uniform til allemandseje

H

vornår skal man gå med slips?

”Altid!” lyder svaret, hvis du spørger Jesper Lindstrøm.

”I dag kan man få meget mere end bare de klassiske i silke – fx slips med flad bund, i uld og alle mulige andre gode ting og sager. Slipset er blevet lidt mere hverdag og allemandseje, og sådan var det ikke for bare 30 år siden.”

Ligegyldigt om du skal ud at spise, til bryllup eller til konfirmation, er et slips stort set altid en god idé. Det store udvalg af forskellige varianter, teksturer, længder og farver gør, at der findes et til enhver lejlighed, og frem for at overveje, om du skal tage et slips på, skal du i stedet gøre dig tanker om, hvordan det skal se ud, og hvad du skal sætte det sammen med.

”Fra tidligere at være en uniform og en del af bestemte dresscodes er slipset blevet noget, man tager på til fest og matcher med, hvad konen har på. Det viser, man har gjort sig umage. Slipset er blevet en ekstra accessory, man kan tage på til sit outfit.”

”Det fede ved et slips er, at de mange forskellige materialer, de fås i, alle giver forskellige udryk. Man tager fx ikke en navy habit, hvid skjorte og et hæklet slips på til businessmøde, eller når man skal være best man. Der skal man klart bruge mønstre i stedet. Jo grovere et slips du tager på, jo mere afslappet bliver dit udtryk. Derfor går hæklede slips og uldslips eksempelvis godt til et par fløjlsbukser.”

Alt i alt er slipset en nem måde at skille sig ud på og noget, man tager på som respekt for den begivenhed, man skal til. Et skarpt stylet slips viser, du har brugt tid på at finde frem til det helt rigtige, der passer til både det tøj, du selv har på, og det, kæresten har valgt.

 

Se vores udvalg af slips her:

 


Foto: Getty Images

Butterfly – fra kjole og hvidt til drengerøv

H

vornår skal man gå med butterfly?

”Først og fremmest skal man ikke gå med butterfly, medmindre man selv kan binde den. Det siger jeg altid til mine kunder,” siger Jesper Lindstrøm og griner.

”En clips-butterfly kan hurtigt se anstrengt ud og ligne en lidt for hurtig løsning. Til gengæld er det faktisk virkelig nemt at lære at binde en butterfly flot. Hvis man kan mestre at binde slips, kan man også binde en sløjfe.”

Mads Christensen er et godt eksempel, mener Jesper Lindstrøm. Han går altid med butterfly, og det fungerer. Netop fordi det er tydeligt, at det er en selvbinder.

”Som udgangspunkt var butterflyen tiltænkt smoking og kjole og hvidt, og det passer den også stadig 100 % til. Hvor slipset er oplagt til julefrokosten, er butterflyen det perfekte valg til nytårsaften.”

Men i dag findes sløjfen også i mange andre varianter end den klassiske sorte, og den er, ifølge Jesper, også blevet en lidt mere flabet og drengerøvs-agtig ting. Butterflyen er nem at sætte til en hverdagsskjorte og har i høj grad overtaget det casual udtryk.

”En butterfly kan være lidt mere afslappet og lidt mere lettilgængelig. Trækker du i en flannel-, oxford- eller denimskjorte, kan du lige så godt lige smide en hæklet sløjfe på. Det gør outfittet lidt sjovere. Ligesom med slipset gælder det også for butterflyen, at dit look bliver mere afslappet, jo grovere materialet er. Du skal altså ikke sætte en hæklet sløjfe til en klassisk smoking.”

 

 

Se vores udvalg af butterflies her